Calendar ortodox 2022, 15 iulie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Chiric și Iulita

Sfinții Mucenici Chiric și Iulita sunt prăznuiți la data de 16 iulie în calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Chiric și Iulita sunt între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 16 iulie. 

Sfinții Mucenici Chiric și Iulita (foto: doxologia.ro)
Sfinții Mucenici Chiric și Iulita (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 15 iulie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Chiric și Iulita

Iulita era o tânără de neam bun, înrudită cu împărații, din cetatea Licaonia. Ea era căsătorită și după ce a zămislit soțul ei a murit și ea a rămas văduvă. Pentru că era creștină pe copil l-a luminat cu Sfântul Botez și l-a numit Chiric.

Când împăratul păgân Dioclețian a ridicat prigoană împotriva celor ce se închinau la Hristos, Sfânta Iuita și-a luat pruncul și două slujnice credincioase și a plecat din cetate, lănsând în urmă avere, casă, sclavi și toată frumusețea lumii.  A ajuns în Seleucia ca o străină ne spunând nimănui cine este. Acolo  au ajuns prigonitorii prin guvernatorul Alexandru care era nemilos cu creștinii vâzându-i și torturându-i fără nici o milă. Iulita și-a luat fiul, acum în vârstă de trei ani și a fugit în Tars, sperând că va scăpa de urgie și unde trăia cu săracii crezând că-și va găsi liniștea.

Degeaba, mâna lungă a judecătorului Alexandru a prins-o pe Iulita împreună cu alți creștini și cu fiul ei Chiric. Judecătorul văzând un copil așa drăgălaș l-a luat în brațe dar acesta se împotrivea și se zbătea lovindu-l. La un moment dat a strigat, “sunt creștin și vreau la mama”. Atunci păgânul l-a aruncat e copil pe scări iar acesta s-a zdrobit de muchiile ascuțite ale treptelor.

Sfânta Muceniță Iulia văzând trupul neînsuflețit în balta de sânge nu mai simțea nici o durere la rănile pe care i le făceau și nici o usturime când turnau smoală topită pe ea.

Când călăii și-au dat seama că nu o vor convinge să renunțe la Hristos au dus-o la locul de execuție și au tăiat-o, lăsând-o hrană animalelor sălbatice. Cele două slujnice care-i fuseseră alături au luat în secret moaștele Sfinților Mucenici Chiric și Iulita și le-au îngropat după cuviință.

Una din ele a trăit până în vremea lui Constantin cel Mare și a arătat creștinilor unde au fost îngropate sfintele lor moaște, iar când le-au dezgropat nestricate și cu bună mireasmă toți cei prezenți s-au tămăduit de orice sufereau. 

Troparul Sfinților Mucenici Chiric și Iulita, mama lui

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Chiric și Iulita, mama lui

 Glasul al 4-ea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

În brațe purtând mucenița lui Hristos, Sfânta Iulita pe Mucenicul Chiric, în priveliște ca o maică bucurându-se, a grăit: Tu ești, Hristoase, lauda mucenicilor.

La 15 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului; 
  • Sfântul Vladimir, luminătorul Rusiei; 
  • Sfântul Mucenic Lolian.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net