Calendar ortodox 2022, 16 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi

Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi sunt prăznuiți la data de 16 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi sunt între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 16 iulie.

Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen (foto: doxologia.ro)
Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 16 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi

Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi au suferit în vremea cumplitei prigoane dezlănțuite de împăratul Dioclețian împotriva creștinilor. Când Filomarh a fost pus de împărat să stârpească pe cei ce se închină la Hristos din cetatea Sevastia, Armenia, o baie de sânge s-a dezlănțuit acolo.

Atunci a aflat că episcop le este Atinoghen și el îi păstorește pe creștini. Întâi i-au capturat pe  cei 10 ucenici cu care sfântul Atinoghen petrecea în post și rugăciune la o mică mănăstire. El era plecat și când s-a întors a găsit locașul pustiit.

Un trecător i-a spus ce s-a întâmplat  iar el a plecat spre Sevastia pentru a îl înfrunta pe Filomarh strigându-i că i-a jefuit biserica. A fost prins și aruncat în temniță alături de ucenicii săi pentru ca apoi să fie torturați și uciși pe rând, sfântul Atinoghen fiind lăsat la urmă. Atunci torționarul l-a întrebat “unde este Hristosul al tău, de care zici că este Dumnezeu? Pentru ce n-a venit aici și n-a izbăvit pe ucenicii tăi din mâinile mele?”. O voce s-a auzit din cer “îndrăznește alesul Meu, Eu sunt cu tine; Eu sunt Dumnezeul tău, Cel ce te păzesc pe tine!" și nu numai mucenicul a auzit ci toată lumea care era prezentă, soldați, torționari și chiar judecătorul, dar toți l-au acuzat de vrăjitorie. În cele din urmă l-au ucis cu sabia în mănăstirea lui. 

Conform sfântului părinte Vasile cel Mare, Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen este autorul imnului Lumină Lină din rânduiala Vecerniei.

 Imnul “Lumină Lină”

"Lumină lină a sfintei slave a Tatălui ceresc, Celui fără de moarte, a Sfântului, Fericitului, Iisuse Hristoase, venind la apusul soarelui, văzând lumina cea de seară, lăudăm pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, Dumnezeu; vrednic ești în toată vremea a fi lăudat de glasuri cuvioase, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce dai viață, pentru aceasta lumea Te slăvește.“

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Atinoghen, cu cei 10 ucenici ai săi

 Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfințite Mucenice Atinoghen, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Atinoghen, cu cei 10 ucenici ai săi

 Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Urmând cuvântului Stăpânului, ca un păstor ales ți-ai pus sufletul tău pentru oile lui Hristos, Sfințite Mucenice Atinoghen; pentru aceasta, te lăudăm și împreună cu tine, pe cei zece ucenici ai tăi, care, ocârmuindu-se cu frica lui Dumnezeu și cu învățătura ta, au pătimit. Pentru aceea, ca pe niște bineplăcuți v-a încununat pe voi Stăpânul cu dreapta cea începătoare de viață. Pe Care rugați-L pentru noi toți.

La 16 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Avudim; 
  • Sfântul Mucenic Faust; 
  • Sfântul Antioh, fratele Sfântului Mucenic Platon; 
  • Cei 15.000 de sfinți mucenici din Pisidia; 
  • Sfinții Părinți care au participat la al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net