Calendar ortodox 2022, 17 iulie. Sfinții zilei. Sfânta Mare Muceniță Marina

Sfânta Mare Muceniță Marina este prăznuită la data de 17 iulie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Marina este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 17 iulie.

Sfânta Muceniță Marina (pictură de Simion Silaghi sălăjeanul- biserica din Vinţa)
Sfânta Muceniță Marina (pictură de Simion Silaghi sălăjeanul- biserica din Vinţa)

Calendar ortodox 2022, 17 iulie. Sfinții zilei. Sfânta Mare Muceniță Marina

Sfânta Mare Muceniță Marina s-a născut în Antiohia Pisidiei din familie de neam bun dar întunecați de credința păgână. Ea a fost crescută de doică și pe măsură ce creștea se dovedea a fi o copilă de toată frumusețea. Când fecioara Marina avea cam la 12 ani s-a pornit prigoană mare împotriva creștinilor care fugeau speriați și se ascundeau prin munți sau prin pustiuri se amestecau printre săraci și învățau în taină cuvântul Domnului.

Cu toate astea ea a auzit de adevăratul Dumnezeu care s-a întrupat de la Duhul Sfânt în pântecele Fecioarei și s-a născut păstrându-i fecioria nestricată și a fost cuprinsă de așa o fervoare în a afla cât mai mult din Adevăr. Așa a ajuns să-și dorească să fie botezată. Când tatăl ei, Edesie, a aflat că ea crede în Hristos a renegat-o. Când a împlinit 15 ani se afla cu oile pe câmp și l-a întâlnit Olimvrie, un mare călău al creștinilor ce se ducea spre Antiohia Pisidiei.

Acesta a s-a îndrăgostit pe loc și a început să o descoasă să afle mai multe despre ea. Dar ea nevinovata i-a mărturisit că-i roabă a lui Hristos adică exact ce el căuta ca să-i piardă. Așa că a poruncit să fie dusă  în oraș și să fie amenințată cu tortura pentru a se da pe brazdă și să se întoarcă la păgâni. Ea nu numai că nu s-a speriat ba chiar l-a înfruntat cu cuvinte îndrăznețe provocându-l să o tortureze. Pentru că se ruga neîncetat într-o noapte diavolul însuși s-a hotărât să o înspăimânte așa că  temnița s-a cutremurat și diavolul s-a arătat în chip de balaur pestriț și deschizând gura mare a înghițit-o pe fecioară. Dar Marina nu a pierdut speranța și acolo înăuntrul balaurului se ruga și a făcut mare semnul crucii. Îndată pântecele a crăpat iar fecioara a ieșit nevătămată iar o porumbiță albă s-a arătat și i-a spus: Bucură-te, Marino, înțeleaptă porumbiță a lui Hristos, căci ai biruit pe vrăjmașul cel rău.

Bucură-te și te veselește, fiica Sionului celui de sus, căci a venit ziua veseliei tale, în care vei intra cu fecioarele înțelepte în cămara cea nestricată a Mirelui Celui fără de moarte, a Împăratului ceresc!"

Când au scos-o din nou la judecată nu mai avea nici o rană și chipul îi strălucea neatins. Au chinuit-o în fel și chip, au spânzurat-o și au ars-o dar ea la Hristos nu a renunțat. Până la urmă i-au tăiat capul în ziua a 17 a lunii iulie.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Atinoghen, cu cei 10 ucenici ai săi

 Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfințite Mucenice Atinoghen, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Atinoghen, cu cei 10 ucenici ai săi

 Glasul al 4-ea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Urmând cuvântului Stăpânului, ca un păstor ales ți-ai pus sufletul tău pentru oile lui Hristos, Sfințite Mucenice Atinoghen; pentru aceasta, te lăudăm și împreună cu tine, pe cei zece ucenici ai tăi, care, ocârmuindu-se cu frica lui Dumnezeu și cu învățătura ta, au pătimit. Pentru aceea, ca pe niște bineplăcuți v-a încununat pe voi Stăpânul cu dreapta cea începătoare de viață. Pe Care rugați-L pentru noi toți.

La 17 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Sperat și Veroniche; 
  • Sfântul Eufrasie, episcopul Ienopolei; 
  • Sfântul Nicolae Romanov.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net