Calendar ortodox 2022, 2 octombrie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina

Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina sunt prăznuiți la data de 2 octombrie în calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 2 octombrie. 

Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina
Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina

Calendar ortodox 2022, 2 octombrie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina

Sfântul Ciprian era din Cartagina și a trăit și a propovăduit cuvântul Domnului în vremea împăratului Dioclețian. El a studiat filosofia, astrologia și vrăjitoria și părea că nimic nu-l putea împiedica să facă orice rău. El s-a stabilit în Antiohia unde trăia o tânără pe nume Iustina. Iustina era născută din părinți păgâni și a mers la o biserică creștină unde a auzit predica diaconului Praulie și înțelegând că tot ce a spus acesta a fost convinsă de adevărul creștin. Ea a mers acasă și le-a explicat și părinților ei pe care a reușit să-i aducă pe calea cea dreaptă.

Toți trei primind botezul de la episcopul Optat.  Un tânăr păgân a pe nume Aglaid a fost cuprins de pofta trupească pentru Iustina și lovindu-se de refuzul ei pentru că ea se dăruise întru-totul Domnului a mers la vrăjitorul Ciprian pentru a face vrăji și să o facă să cedeze. Dar Iustina era protejată de rugăciunile aduse Maicii Domnului și demonii trimiși de Ciprian nu aveau nici o putere.

Când Ciprian a înțeles puterea lui Hristos s-a lepădat de Satana cel neputiincios. Satana a vrut să-l lovească cu toată puterea lui, dar Ciprian și-a făcut cruce, așa cum a văzut la Iustina, și a zis “Dumnezeul Iustinei ajută-mi și mie!” și diavolul a pierit ca un fum. Ciprian a renunțat la vrăjitorie și a ars în piața orașului cărțile de vrăjitorie după care s-a botezat creștin. A ajuns episcop al Cartaginei și pe Iustina a hirotesit-o diaconiță. Ciprian și Iustin

a au căzut în mâinile călăilor în timpul persecuțiilor lui Dioclețian. Ea a fost biciuită iar Ciprian torturat cu cârlige de fier. Au fost trimiși înaintea lui Dioclețian și au fost uciși pe malul râului Gallus la 2 octombrie 304.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian

 Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfințite Mucenice Ciprian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian și al Sfintei Mucenițe Iustina, fecioara

 Glasul 1 

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, și a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, miluește-i pe toți, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

De la meșteșugul vrăjitoresc întorcâdu-te, de Dumnezeu înțelepțite, la Dumnezeiasca Cunoștință, te-ai arătat lumii doctor preaînțelept, tămăduiri dăruind celor ce te cinstesc pe tine, Sfințite Mucenice Ciprian și pe Sfântă Muceniță Iustina; cu care roagă-te Iubitorului de oameni, Stăpânului, să mântuiască sufletele noastre.

 La 2 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Teofil Marturisitorul; 
  • Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos; 
  • Sfântul nou Mucenic Gheorghe.
foto 1   Marian Olteanu si Denis Hanganu bataieB jpg
Dana Savuica si sora Gabriela, foto OK jpg
dorobantu mana jpg
shutterstock 2211785457 jpg
cornel ciupercescu captura youtube jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg
Culoarea anului 2023 - Viva Magenta, sursă foto: Captură Instagram Pantone
image png
Lupte in apropiere de Bahmut Ucraina FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
incendiu jpeg
ID57116 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Culoarea anului 2023 - Viva Magenta, sursă foto: Captură Instagram Pantone
calendar ortodox 2021 5 decembrie sfantul cuvios sava cel sfintit jpeg
shutterstock 2211785457 jpg
foto3 timisoara INQUAM Photos Virgil Simonescu jpg