Calendar ortodox 2022, 22 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh, întocmai cu apostolii, Averchie, Episcopul din Hierapolis

Sfântul Ierarh Averchie, Episcopul din Hierapolis, este prăznuit la data de 22 octombrie în calendarul ortodox. Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 22 octombrie. 

Sfântul Ierarh Averchie, Episcopul din Hierapolis (foto: doxologia.ro
Sfântul Ierarh Averchie, Episcopul din Hierapolis (foto: doxologia.ro

Calendar ortodox 2022, 22 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh, întocmai cu apostolii, Averchie, Episcopul din Hierapolis

Sfântul Ierarh, întocmai cu apostolii, Averchie, a fost Episcop în Hierapolis în secolul al doilea în timpul împărăției lui Antonin (138-161) și a fiului lui, Marc Aureliu (161-180). El păstorea o comunitate mică de creștini întrucât orașul era în mare parte păgân.

În timpul unei sărbători păgâne, în care cetățenii se închinau gălăgios idolilor, a intrat într-un templu și a zdrobit la propriu statuile de piatră, argint și aur. Când mulțimea furioasă a vrut să-l linșeze, conduși de trei tineri nebuni posedați de duhuri necurate, au căzut înaintea omului lui Hristos și au fost tămăduiți pe loc. Gloata a văzut cu ochii ei minunea și câteva sute dintre ei au cerut să fie botezați.

Ușor, ușor, văzând minuni și învățând dreapta credință, întreaga cetate a ajuns să creadă în Hristos. Mama guvernatorului Pubius era oarbă și sfântul a tămăduit-o iar Pubius, împreună cu mama lui, și cu toată familia a crezut în Hristos. La bătrânețe a fost chemat la Roma și a vindecat-o de nebunie pe Lucilia, fiica împăratului Marc Aureliu și a refuzat orice răsplată.

A propovăduit în Antiohia, Apameea, Nisibe, Ciciclia, Licaonia și Pisida. Ajuns acasă și-a zidit singur mormântul și a murit la vârstă înaintată.

Troparul Sfântului Ierarh Averchie, Episcopul Hierapolis, cel intocmai cu Apostolii

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândețelor, învățător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Averchie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Averchie, Episcopul Hierapolis, cel intocmai cu Apostolii

 Glasul al 8-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca pe un mai mare preot și împreună locuitor cu Apostolii, toată Biserica credincioșilor te cinstește pe tine, Sfinte Ierarhe Averchie. Pe care cu rugăciunile tale păzește-o, fericite, nebiruită și fără de valuri, de tot eresul cel gânditor de cele deșarte, mult minunate.

 La 22 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Kuksa din Odesa; 
  • Sfântul Mucenic Alexandru episcopul si Iraclie Mucenicul, Anna si Elisaveta, Teodota și Glicheria; 
  • Sfântul Mucenic Zaharia; 
  • Sfântul Ruf; Cuviosul Lot.
FotoJet jpg
Faimosi Survivor camp jpg
Eliminare Vica Survivor Romania Foto Pro TV jpg
cub vica blochina png
7 vedete la sag awards jpg jpeg
calendar ortodox 2021 2 februarie intampinarea domnului png
Michael Klein, Facebook jpg
ceai somn jpg
image
image
image
image
image
image
ceai somn jpg
femeie fericire pexels andrea piacquadio 774866 jpg
calendar ortodox 2021 2 februarie intampinarea domnului png
foto1  Vila cluj jpg
bunicuta foto1 jpg
Frații Tate sosesc alături de o altă persoană din dosar la sediul DIICOT, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea