Calendar ortodox 2022, 4 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei

Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei, este prăznuit la data de 4 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Andrei Criteanul este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 4 iulie.

Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 4 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei

Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei, s-a născut în Damasc și până la vârsta de șapte ani nu a scos nici o vorbă.

După ce a împlinit cei șapte ani a fost dus de părinții săi la împărtășanie și imediat i s-a dezlegat limba și a început a vorbi fără nici o piedică. A mers la școală unde a învățat sfintele scrieri și îi plăcea mult să citească iar filosofia i s-a părut cea mai atrăgătoare. La 15 ani, cu binecuvântarea părinților săi, s-a alăturat obștei călugărilor mănăstirea Sfântului Mormânt al Domnului din Ierusalim și ucenic al patriarhului Ierusalimului de atunci, Teodor.

Acesta, având toată încrederea în el, l-a trimis la Ierusalim pentru a primi învățăturile celui de-al 6-lea sinod ecumenic care a surpat erezia monotelită. A rămas în capitala imperiului bizantin făcându-se părinte și hrănitor al sărmanilor și scăpătaților și arătându-și priceperea în administrarea hranei dar și sfințenia și înțelepciunea lui a fost numit mitropolit în insula Creta. Acolo a fost un adevărat păstor, a avut grijă de credincioși, i-a învățat ce-i dragostea și râvna către Dumnezeu, pe cei tineri îi învăța, pe bătrâni îi înțelepțea, pe păcătoși îi aducea la pocăință și le descoperea mila lui Dumnezeu celor care se pocăiau.

Multe minuni a făcut el printre păstoriții săi și a murit în anul 740 simțind înainte că sfârșitul este aproape, după un drum la Constantinopol, nu a mai reușit să se întoarcă în parohia sa, trecând la Domnul  La Erecos lângă Mitilina.

Troparul Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei

 Glasul al 8-lea

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curației și luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Ierarhe Andrei, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Trâmbițând luminat dumnezeieștile cântări, cele cu dulceață, te-ai arătat luminător prealuminat lumii, cu Lumina Treimii strălucind, Cuvioase Andrei. Pentru aceasta, toți grăim către tine: nu înceta să te rogi pentru noi toți.

La 4 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Cuvioasă Marta, mama Sfântului Simeon; 
  • Sfântul Andrei Rubliov; 
  • Sfântul Mucenic Teodor, episcopul Chirinei; 
  • Sfântul Mucenic Teodot; 
  • Sfântul Mucenic Donat, episcopul Leviei; 
  • Sfânta Muceniță Chiprila; 
  • Sfintele Aroa și Luchia; 
  • Sfânta Asclipia; 
  • Sfântul Mucenic Teofil; 
  • Sfântul Cuvios Menighi.
image
image
image
image
image
image
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net