Calendar ortodox 2023, 24 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Mucenic Clement Papă al Romei

Sfântul Mucenic Clement, papă al Romei, este prăznuit la data de 24 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Clement este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 24 noiembrie. Zi de post.

calendar ortodox 2021 24 noiembrie clement sfantul mucenic papa romei jpeg

Calendar ortodox 2023, 24 noiembrie. Sfântul Mucenic Clement, papă al Romei

În capitala Imperiului Roman trăiau părinții Sfântului Clement, Faust cu soția sa Matilda, amândoi de neam bun, înrudiți cu împărații Romei. Ei aveau doi copii gemeni, pe Faust și Faustinian și pe mezinul Clement. Fratele lui Faust tatăl a râvnit la Matilda, femeia fratelui său și tot încerca să o convingă și să o amăgească spre desfrânare. Ea înțeleaptă, știind că nu putea să dezvăluie nimănui fără să creeze discordie, i-a spus soțului că a avut o vedenie cu zei și așa l-a convins să o lase să plece din cetate, ca să nu li se întâmple ceva rău soției și copiilor. Matilda i-a luat pe gemeni și a plecat cu corabia la Atena, hotărâtă ce cei doi să-i dea la învățătura filosofilor greci, iar Clement a rămas cu tatăl său. 

Corabia a naufragiat și mulți au murit, dar Matilda și copii au fost cruțați de Dumnezeu dar a rătăcit pe mamă de copii ei. Mama a fost salvată în cetatea lui Antandros iar Faust și Faustin au ajuns în Cezareea lui Straton, la o femeie numită Iusta care i-a iubit ca pe fii ei, i-a dat la învățătură. Ei au auzit de învățătura Evangheliei lui Hristos, s-au botezat și au devenit ucenici ai sfântului Petru. În vremea asta Faust, tatăl lor nu știa nimic de ei, și când a încercat să afle nu auzise nimeni de ei în Atena. Supărat l-a lăsat pe Clement în grija slugilor și a plecat pe mare să-și caute soția și copii mai mare dar nu i-a găsit. 24 de ani a rătăcit și nu s-a întors acasă. Ajunsese ca un cerșetor dar căutarea nu a încetat și acasă nu s-a întors. Clement a crescut singur, trist, fără veselie lumească,  până a aflat de venirea lui Hristos. A fost cuprins de mare râvnă și a plecat să afle mai multe. A ajuns și el ucenic al Sfântului Apostol Petru și-i urma acestuia, la fel ca frații săi, dar nu se cunoșteau. 

Sfântul Petru i-a trimis pe frații săi înainte să-i pregătească șederea în Siria și el a călătorit împreună cu Clement, iar pe drum, din vorbă în vorbă a aflat întreaga poveste a vieții lui. Când au ajuns în Cezareea lui Straton, sfântul Petru a plecat să caute cele trebuincioase și a găsit o bătrână care cerea milostenie. A întrebat-o de viața ei și nu mică i-a fost mirarea de ce a auzit așa că i-a spus. “Nu te tulbura, bătrâno, că îndată vei ști cu adevărat despre fiul tău” și a luat-o la corabie cu el. Când l-a văzut pe Clement ea îndată l-a recunoscut că era leit tatăl lui în tinerețe, și a căzut în genunchi și a încercat să-i îmbrățișeze picioarele, dar el s-a ferit neștiind cine este. Sfântul Petru i-a spus: "Nu depărta, fiule, de aceea ce te-a născut pe tine". Împreună bucurându-se au plecat spre Laodiceea unde i-au întâmpinat pe ei Faust și Faustinian care ajunseseră acolo înainte ca să le pregătească șederea, iar ei văzând pe bătrână au întrebat cine este. Când li s-a spus povestea, toate pe rând, nu le venea a crede și au cunoscut că este Clement fratele lor și au strigat: “Aceasta este maica noastră Matilda și noi suntem gemenii care au plecat împreună cu ea din Roma spre Atena dar nu am mai ajuns pentru că ne-am pierdut pe drum”. 

Au plâns și s-au îmbrățișat, și-au povestit toate prin câte au trecut și Sfântul Petru a botezat pe Matilda. Apoi Sfântul Petru a găsit într-o zi un bătrân cerșetor care l-a întrebat de Dumnezeul lui. Sf Petru i-a spus despre Hristos despre toate pe care le-a făcut și despre faptul că a înviat din morți. Bătrânul i-a spus că nu poate crede, că el și-a pierdut soția și gemenii și-i caută de 24 de ani și că l-a pierdut și pe cel mic pentru că acasă nu s-a mai întors din căutare, și că dacă Hristos îi poate învia familia. Sfântul Petru și-a dat seama cu cine stă de vorbă dar nu a zis nimic, ci doar l-a invitat pe bătrân să meargă să se odihnească împreună cu el acolo unde este găzduit. Când Faust a intrat în încăpere și a văzut pe Matilda s-a speriat deoarece a recunoscut-o pe dată s-a apropiat și a strigat: "Ce minune este aceasta? Pe cine văd eu acum? Și apropiindu-se mai mult, a strigat: "Cu adevărat aceasta este iubita mea soție!"

De negrăit este bucuria care i-a cuprins pe toți, soții împreună, fiii cu părinții lor, toată lumea se bucura de minunea ce se întâmpla acolo sub ochi lor și îi mulțumeau lui Dumnezeu. Faust a cerut lui Petru să-l boteze, pentru a putea aduce slavă Dumnezeului Unic. După ce s-a sfârșit Petru, a fost episcop Clit iar lui Clit i-a urmat Clement. A fost pus la chinuri în vremea lui Domițian și ucis în vremea lui Traian. I s-a legat o ancoră de gât și a fost aruncat în mare. În fiecare an de ziua sfântului, apa se retrage și credincioșii pot merge la mormânt pe uscat. Într-un an un copil a rămas la mormânt când au venit apele și anul următor l-au găsit acolo viu și nevătămat, iar el le-a spus că sfântul i-a purtat de grijă și l-a hrănit.

Troparul Sfântului Mucenic Clement, Episcopul Romei și al Sfântului Mucenic Petru, Episcopul Alexandriei

Glasul al 4-lea

Dumnezeul părinților noștri Care faci pururea cu noi după blândețile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viața noastră.

Condacul Sfântului Mucenic Clement, Episcopul Romei și al Sfântului Mucenic Petru, Episcopul Alexandriei

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca cei ce sunteți turnuri neclintite și Dumnezeiești ale Bisericii, stâlpi de Dumnezeu însuflețiți și puternici ai dreptei credințe, Sfinților Clement și Petru, Prealăudaților, ocrotiți pe toți cu mijlocirile voastre!

La 24 noiembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Petru, episcopul Alexandriei;
  • Sfântul Cuvios Malh;
  • Sfântul Cuvios Carion;
  • Sfântul Ermoghen, episcopul din Acraganta;
  • Sfinții Filumen si Hristofor;
  • Sfântul Evghenie;
  • Sfântul Procopie;
  • Sfântul Mucenic Alexandru din Corint;
  • Sfântul Cuvios Grigorie care a pustnicit la Piatra de Aur;
  • Sfântul Mucenic Teodor din Antiohia;
  • Sfântul Cuvios Marcu Trigleanul;
  • Sfântul Cuvios Mucenic Hrisogon.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net