Catinca Maria Nistor, șefa ICR care stă la Londra în chirie de 6.500 pe banii statului, este prezentatoare la Aleph

Ultima actualizare:

Cazul Catincăi Maria Nistor i-a șocat și i-a înfuriat pe români. Șefa Institutului Cultural Român de la Londra a ales să stea într-un apartament pentru care statul român plătea o chirie de 6.500 de lire sterline pe lună, în loc să se cazeze gratuit în sediul ICR. După aflarea acestor informații în presă, MAE a luat imediat o decizie importantă.

Catinca Nistor, șefa ISR Londra. Foto: colaj/captura Facebook
Catinca Nistor, șefa ISR Londra. Foto: colaj/captură youtube/ Facebook

În vârstă de 34 de ani, Catinca Maria Nistor este actriță și prezentatoare la televiziunea Aleph News, patronată de Adrian Sîrbu. Totodată, aceasta este și directoarea ICR Londra.

Catinca s-a aflat în mijlocul unui scandal săptămâna trecută, atunci când Libertatea a prezentat, marți, 8 noiembrie, cazul directoarei ICR Londra, care a refuzat să locuiască într-un apartament gratuit și s-a instalat într-o locuință pentru care MAE achită lunar o sumă considerabilă de bani.

Sediul din Belgrave Square, unde ar fi trebuit să stea șefa ICR Londra, este amplasat chiar în centrul metropolei din Anglia, într-un vechi palat aristocratic construit în secolul al XIX-lea. Pentru această locuință, statul român nu plătește chirie, ci doar costurile administrative și utilitățile.

Apartamentul gratuit se află în incinta filialei ICR și a fost folosit de toți cei patru predecesori ai actriței Catinca Maria Nistor, numită în funcție fără concurs în aprilie 2022. Se pare că locuința nu a fost, însă, pe placul Catincăi. Directoarea ICR Londra a făcut a făcut cerere la Ministerul Afacerilor Externe pentru o altă casă, iar ministerul i-a aprobat închirierea unui alt apartament, în centrul capitalei londoneze, conform Libertatea.

MAE o lasă pe Catinca Nistor fără apartamentul de 6.500 de lire lunar

După ce cazul Catincăi Nistor a ajuns în presă, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a dispus rezilierea contractului de închiriere „în perioada imediat următoare” și a decis ca prezentatoarea de la Aleph News să se mute în locuința gratuită, pe care o refuzase atunci când a primit această funcție, conform unei precizări de presă transmisă azi de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus verificarea de urgență a condițiilor în care a fost încheiat de către Institutul Cultural Român de la Londra contractul de închiriere a reședinței pentru directorul acestuia”, se arată în documentul MAE. 

Totodată, ministrul afacerilor externe a dispus rezilierea în perioada imediat următoare a contractului de închiriere în cauză, urmând ca reședința directorului ICR Londra să fie stabilită în incinta sediului Institutului, de la adresa 1st Belgrave Square, se mai arată în document.

Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că decizia privind alegerea apartamentului de 6.500 de lire i-a aparținut „în exclusivitate directorului ICR Londra, acesta exercitând calitatea de ordonator principal de credite pentru activitățile și funcționarea Institutului”.

Cine este Catinca Roman? Scandal pe tema studiilor

Actrița Catinca Maria Nistor, care a fost numită fără concurs de către Parlament în funcția de director al Institutului Cultural Român (ICR) din Londra, a susținut, atât în CV-ul său, cât și în fața legiuitorilor, că este absolventă a London School of Economics (LSE). Se pare că această informație nu a fost deloc adevarată. Prestigioasa universitate britanică a transmis că șefa ICR Londra nu a absolvit și nici nu a urmat cursurile sale, informează Edupedu.ro.

„Nu avem înregistrată nicio persoană cu acest nume care a urmat sau a absolvit LSE” („We have no record of anyone of this name as having attended, or graduated from, LSE”), scrie într-un răspuns transmis publicației citate de către instituția britanică de învățământ superior.

În aprilie 2022, în declarația publică făcută în fața parlamentarilor români la audierea din comisia de specialitate pentru postul de conducere al ICR Londra, Catinca Nistor a spus că „e absolventă a Facultății de Drept, absolventă a London School of Economics, absolventă a Universității Naționale de Teatru și Cinematografie, absolventă și a cursului de manager cultural organizat de Ministerul Culturii”.

Catinca Nistor a trecut în CV-ul său public, de pe site-ul de profile profesionale Linkedin, că a urmat studii de licență sau aferente licenței (undergraduate) la LSE, specializarea Management, în anul academic 2009-2010, conform sursei citate.

A fost dată afară de la Teatrul Bulandra

Anterior, Catinca Nistor a fost directoare la Teatrul Bulandra. Aceasta a fost numită în perioada în care Gabriela Firea era primar general al Capitalei. Actrița fusese numită director adjunct de către Ducu Darie, cu puțin timp înaintea morții acestuia. După ce a ajuns în funcție, Catinca a fost acuzată că și-a însușit bani necuveniți, potrivit ziariștii.com.

Ulterior, la presiunea actorilor Teatrului Bulandra, actuala șefă de la ISR Londra a fost demisă din funcție de primarul Gabriela Firea.

Apoi, în urma unui raport al Corpului de Control al primarului Nicușor Dan, Catinca a fost dată în judecată de către Teatrul Bulandra și găsită vinovată în primă instanță pentru că și-ar fi atribuit necuvenit 7000 de euro din drepturi de autor, conform Culturaladuba.ro.

Mai trebuie precizat că actrița Catinca Nistor este și prezentatoarea la postul de televiziune Aleph News.

Cazul șefei ICR nu este unul izolat. MAE verifică toate contractele similare 

După acest caz petrecut la Institul Cultural Român de la Londra, Ministerul Afacerilor Externe a mai anunțat că a dispus verificarea situației tuturor contractelor similare.

„De asemenea, ministrul afacerilor externe a dispus verificarea situației tuturor contractelor similare, precum și demersuri de revizuire/modernizare a procedurilor utilizate pentru încheierea acestui tip de contract”, se mai arată în comunicatul transmis de MAE la mijlocul săptămânii trecute.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net