Ce facem dacă avem simptome de Covid-19

#Coronavirus

România a avut pentru a doua zi consecutivă peste 19.000 de cazuri noi de Covid-19, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii a transmis câteva recomandări referitoare la cum ar trebui să procedeze cei care prezintă simptome specifice infectării.

Testarea e singura  cale de depistare  a persoanelor pozitive
Testarea e singura cale de depistare a persoanelor pozitive

Conform graficului elaborat de specialişti, simptomele care ar trebui să ne alerteze sunt: febra, tusea, oboseala, pierderea mirosului sau gustului, durerile de gât şi de cap sau durerile musculare. Cine are astfel de simptome trebuie să meargă la testare, care poate fi făcută la un laborator specializat, la o farmacie care poate face testul, la medicul de familie. Dacă testul e pozitiv, există trei variante de tratament.

Cei cu o formă uşoară şi cu cel mult un factor de risc vor rămâne acasă, unde vor lua tratamentul sub observaţia medicului de familie. Cei cu simptome uşoare sau medii, dar cu cel puţin doi factori de risc vor fi trimişi pentru consultaţie şi tratament la un Centru de evaluare.

Care sunt factorii de risc

Factorii de risc sunt: bolile cardiovasculare sau respiratorii, diabetul, insuficienţa renală cronică, imunodepresii, hepatopatii cronice sau vârsta de peste 65 de ani. Categoria a treia e a celor cu simptome agravate, iar atunci se impune spitalizarea.

SURSA: Ministerul Sănătăţii
SURSA: Ministerul Sănătăţii

S-AU DESCHIS 174 DE CENTRE SPECIALE

Tot vineri, Ministerul Sănătăţii a publicat şi harta celor 174 de centre de evaluare în ambulator COVID-19, care vor prelua pacienţi cu forme uşoare şi medii. Acestea sunt distribuite pe întreg teritoriul ţării şi au menirea de a scădea presiunea pe spitale.

Conform declaraţiilor oficialilor, harta va fi actualizată pe măsură ce şi alte centre de evaluare vor fi operaţionalizate, intenţia fiind să fie deschise în total circa 230. Ele vor fi folosite de pacienţii testaţi pozitiv la Covid-19. Ei ar trebui să ajungă la un centru în ziua în care au primit rezultatul testului pozitiv sau într-un timp cât mai scurt.

Acolo, bolnavii vor putea primi inclusiv tratament cu anticorpi monoclonali - care, pentru a avea eficienţă maximă, se administrează în primele zile de la infectare – dar şi antivirale.

Harta centrelor poate fi accesată la adresa: http://www.ms.ro/centre-de-evaluare-covid-19/.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net