Ce facem dac─â avem simptome de Covid-19

#Coronavirus

România a avut pentru a doua zi consecutivă peste 19.000 de cazuri noi de Covid-19, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii a transmis câteva recomandări referitoare la cum ar trebui să procedeze cei care prezintă simptome specifice infectării.

image
Testarea e singura cale de depistare a persoanelor pozitive

Conform graficului elaborat de speciali┼čti, simptomele care ar trebui s─â ne alerteze sunt: febra, tusea, oboseala, pierderea mirosului sau gustului, durerile de g├ót ┼či de cap sau durerile musculare. Cine are astfel de simptome trebuie s─â mearg─â la testare, care poate fi f─âcut─â la un laborator specializat, la o farmacie care poate face testul, la medicul de familie. Dac─â testul e pozitiv, exist─â trei variante de tratament.

Cei cu o form─â u┼čoar─â ┼či cu cel mult un factor de risc vor r─âm├óne acas─â, unde vor lua tratamentul sub observa┼úia medicului de familie. Cei cu simptome u┼čoare sau medii, dar cu cel pu┼úin doi factori de risc vor fi trimi┼či pentru consulta┼úie ┼či tratament la un Centru de evaluare.

Care sunt factorii de risc

Factorii de risc sunt: bolile cardiovasculare sau respiratorii, diabetul, insuficienţa renală cronică, imunodepresii, hepatopatii cronice sau vârsta de peste 65 de ani. Categoria a treia e a celor cu simptome agravate, iar atunci se impune spitalizarea.

image
SURSA: Ministerul Sănătăţii

S-AU DESCHIS 174 DE CENTRE SPECIALE

Tot vineri, Ministerul S─ân─ât─â┼úii a publicat ┼či harta celor 174 de centre de evaluare ├«n ambulator COVID-19, care vor prelua pacien┼úi cu forme u┼čoare ┼či medii. Acestea sunt distribuite pe ├«ntreg teritoriul ┼ú─ârii ┼či au menirea de a sc─âdea presiunea pe spitale.

Conform declara┼úiilor oficialilor, harta va fi actualizat─â pe m─âsur─â ce ┼či alte centre de evaluare vor fi opera┼úionalizate, inten┼úia fiind s─â fie deschise ├«n total circa 230. Ele vor fi folosite de pacien┼úii testa┼úi pozitiv la Covid-19. Ei ar trebui s─â ajung─â la un centru ├«n ziua ├«n care au primit rezultatul testului pozitiv sau ├«ntr-un timp c├ót mai scurt.

Acolo, bolnavii vor putea primi inclusiv tratament cu anticorpi monoclonali - care, pentru a avea eficien┼ú─â maxim─â, se administreaz─â ├«n primele zile de la infectare ÔÇô dar ┼či antivirale.

Harta centrelor poate fi accesat─â la adresa: http://www.ms.ro/centre-de-evaluare-covid-19/.

cub ion ╚Ťiriac png
1 bruce willis jpg jpeg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
FotoJet (2) jpg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Margherita jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg