Ce trebuie să faci de acum încolo, de două ori pe an, ca să nu-ți pierzi pensia

Ultima actualizare:

Cu intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor, o modificare semnificativă adusă de aceasta vizează obligativitatea depunerii certificatului de viață de două ori pe an pentru a asigura continuarea primirii pensiei. Această schimbare afectează în mod special beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabilite în afara țării.

Trebuie să depui certificatul de viață de două ori pe an ca să nu-ți pierzi pensia. Foto: arhiva.
Trebuie să depui certificatul de viață de două ori pe an ca să nu-ți pierzi pensia. Foto: arhiva.

Nerezidenții trebuie să depună de două ori pe an certificatul de viață

Conform prevederilor legii, beneficiarii nerezidenți trebuie să transmită semestrial, până cel târziu la data de 31 martie și, respectiv, până la data de 30 septembrie a fiecărui an, un certificat de viață. Această obligație este esențială pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.

Casa teritorială de pensii competentă are responsabilitatea de a emite și transmite un exemplar al certificatului de viață, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident, până la data de 31 decembrie și, respectiv, 30 iunie. Acest proces se desfășoară la adresa de domiciliu sau de ședere permanentă a beneficiarului.

Ce reprezintă acest certificat

Certificatul de viață reprezintă un instrument de verificare administrativă esențial pentru evitarea plăților necuvenite sau către beneficiari nerezidenți ale căror situații s-au modificat. Este documentul prin intermediul căruia se asigură continuarea plății drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenți ai sistemului public de pensii și altor drepturi de asigurări sociale.

Pe lângă aspectul administrativ, depunerea regulată a certificatului de viață devine esențială pentru menținerea corectă și echitabilă a sistemului de pensii și prevenirea oricăror plăți incorecte sau nejustificate. Este important ca toți cei vizați de această schimbare legislativă să fie conștienți de noile obligații și termene pentru a evita eventuale neînțelegeri sau pierderi de drepturi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net