Cine sunt românii care vor fi obligați să-și instaleze al doilea contor pentru energia electrică. După montare, facturile vor crește

Ultima actualizare:

Sute de mii de români vor fi obligați să își instaleze un al doilea contor pentru energia electrică. Până în prezent, au fost deja instalate aproximativ 6.000. Noul contor, care va fi instalat la poarta fiecărui prosumator, ar urma să crească facturile tuturor românilor.

Sute de mii de români vor fi nevoiți să își monteze un al doilea contor pentru energia electrică
Sute de mii de români vor fi nevoiți să își monteze un al doilea contor pentru energia electrică

Noi informații privind facturile la energia electrică! Sute de mii de români vor trebui să-și monteze un al doilea contor care va măsura consumul de energie din producția proprie. Asta pentru că autoritățile cer o evidență clară a energiei verde produse și consumate. De asemenea, aceste noi echipamente vin și cu costuri suplimentare.

Potrivit ANRE, 200.000 de astfel de contoare sunt estimate la 20 de milioane de euro. Costurile ar urma să fie recuperate ulterior din facturile românilor, printr-o majorare a tarifului de distribuție pe rata de amortizare, fiind de 10 ani.

„Aceste contoare sunt absolut inutile și constituie o cheltuială gratuită pe care o vor suporta toți consumatorii și consumatorii din România în solida. ANRE recunoaște în scris cele 100 de milioane de euro vor fi suportate prin taxa de distribuție.

Drepturile ANRE-ului de a reglementa se oprește la mine la poartă, se oprește la contorul de la poartă. Nu intră și în domeniul privat al meu să-mi monteze un alt tablou de distribuție, un alt tablou electric, un alt contor la mine în curte", a spus președintele Asociației de Prosumatori, Dan Prîșan, conform antena3.ro.

„E bine sa fii independent energetic, e un ban în plus în buzunar”

Președintele ANRE, George Niculescu, a spus că practic costul pe megawatt-oră va fi de 0,22 RON pe an: „Dacă vom avea 200.000 de prosumatori și 200.000 de contoare montate, ținând cont că tariful acesta se va socializa în costul acesta se va socializa în tariful de distribuție pe rata de amortizare fiind de 10 ani. Vom avea practic un cost pe megawatt-oră de 0,22 RON e pe an, deci practic un cost care este insesizabil pentru consumatorul de energie”.

Numărul prosumatorilor din România continuă să crească. Dacă în 2021, 12.000 de persoane își produceau energie cu ajutorul soarelui, astăzi sunt aproximativ 120.000, de zece ori mai multe decât în urmă cu trei ani.

Sorin se numără printre cei care au intrat pe acest drum de independență energetică în 2021. Cu o investiție de 13.000 de euro a reușit acum să producă chiar și un surplus de energie pe care îl vinde în rețea. „Deci de când am devenit prosumator nu am mai plătit, nu mi-au mai venit facturi. E bine sa fii independent energetic, e un ban în plus în buzunar, chiar dacă investești, iți scoți, poate chiar și de doua ori", a spus Mihuțescu Sorin Ștefan.

Interesul pentru panourile fotovoltaice vine și în contextul în care statul oferă 20.000 de lei românilor care vor să devină prosumatori. Anul acesta, însă, autoritățile vor să finanțeze și bateriile de stocare prin programul Casa Verde, ceea ce înseamnă automat o creștere a finanțării. Programul Casa Verde va fi lansat în septembrie și va finanța 100.000 de persoane.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net