Cluj-Napoca, în topul primelor 10 orașe din Uniunea Europeană. Ce premiu special a primit

Ultima actualizare:

Alături de alte nouă oraşe europene, Cluj-Napoca a primit eticheta misiunii UE pentru oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic, una dintre misiunile UE din cadrul programului Orizont Europa, anunţă Reprezentanţa Comisiei Europene în România, scrie adevărul.ro

Foto: Facebook
Cluj-Napoca, unul din cele 10 oraşe europene care vor fi neutre climatic în anul 2030 Foto: Facebook

Care orașe au fost premiate de UE

Eticheta Misiunii UE reprezintă o etapă importantă, deoarece recunoaște planurile orașelor de a atinge neutralitatea climatică până în 2030 și urmărește să faciliteze accesul la finanțare publică și privată în vederea atingerii acestui obiectiv.

Orașele care au primit această etichetă sunt: Cluj-Napoca (România); Sønderborg (Danemarca); Mannheim (Germania); Madrid (Spania); Valladolid (Spania); Valencia (Spania); Vitoria-Gasteiz (Spania); Zaragoza (Spania); Klagenfurt (Austria) și Stockholm (Suedia).

Cluj-Napoca a primit eticheta de misiune a UE

Oraşele îşi co-creează Contractele Climate City cu părţile interesate locale, inclusiv sectorul privat şi cetăţenii, transmite comisia. Un prim grup de oraşe şi-a prezentat contractele în aprilie 2023, care au fost revizuite de Comisie cu sprijinul experţilor, inclusiv de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Centrul Comun de Cercetare (JRC), potrivit sursei citate.

În urma unei analize pozitive, oraşele primesc o etichetă de misiune a UE, care este menită să faciliteze accesul la finanţare şi surse de finanţare ale UE, naţionale şi regionale, în special investiţiile private, conform CE.

Aceste orașe deschid calea pentru o tranziție digitală

Aceste zece oraşe deschid calea pentru ca alţii să se îndrepte mai rapid către o tranziţie echitabilă şi digitală şi oferă un exemplu pentru co-crearea incluzivă de politici la nivel local, menţionează datele comunicatului. În total, 100 de oraşe din UE participă la Misiunea UE pentru oraşe, cu 12 oraşe suplimentare din ţări asociate cu Orizont Europa, informează sursa citată.

Apel pentru orașe pilot

Comisia, prin Platforma Misiunii, va continua să sprijine oraşele prin consiliere practică şi programe de finanţare, cum ar fi un program pilot de 32 de milioane de euro combinat cu un program de înfrăţire, informează sursa menţionată. Un alt apel pentru oraşe pilot, cu un buget de 20 de milioane de euro, este deschis în prezent până pe 6 noiembrie, conform comunicatului. 

Citește întreaga știre pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
image png
hemp 8420408 1280 jpg
alimentatie sanatoasa jpeg
nea gica de 102 ani jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
minivacanta jpeg
fructe si legume jpg
horoscop webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net