Cod portocaliu de furtuni! Când și unde vin vijeliile

Ultima actualizare:

Se anunță o modificare radicală a vremii, miercuri, 6 iulie, începând cu orele prânzului. Administrația Națională de Meteorologie - ANM a emis o avertizare de tip cod portocaliu, valabilă până joi, 7 iulie, la ora 12.00.

Fenomenele vizate de atenționarea ANM sunt instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate de precipitații și vijelii și sunt vizate peste 20 de județe din țară.

Sunt așteptate rafale violente de vânt

Astfel,  în jumătatea de nord a Moldovei, local în Transilvania, Muntenia și nord-estul Olteniei vor fi averse torențiale și vijelii cu rafale violente de vânt, de peste 70-80 km/h. Sunt așteptate frecvente descărcări electrice și grindină.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, în urma precipitațiilor, cantitățile de apă vor depăși local 35 - 40 de litri pe metru pătrat și pe arii restrânse, chiar și 50 - 80 de litri pe metru pătrat.

Citește și: Prăpăd în Craiova! Cea mai năprasnică furtună din ultimii 30 de ani.

Avertismentul tip cod portocaliu presupune fenomenele meteorologice prognozate, vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă, ce vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.

De asemenea, pe harta realizată de meteorologii ANM se disting județe din țară, în care rămâne valabilă avertizarea meteorolgică tip cod galben. Această alertă este valabilă, tot până joi, 7 iulie, ora 12.00.

Cod galben în restul țării

Fenomene vizate sunt instabilitate atmosferică temporar accentuată, existând, totuși, premisele unor modificări de ultimă oră.

Astfel, în intervalul menționat, în centrul, nordul și nord-estul țării, apoi și în sud și est, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse, pot apărea vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă rezultate în urma precipitațiilor pot depăși local 25 - 40 de litri pe metru pătrat.

Citește și: Efectele încălzirii globale în România: caniculă, furtuni și vijelii

Avertizarea tip cod galben presupune fenomenele meteorologice prognozate, vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă, ce pot fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Caniculă, urmată de furtună, în București

În București, vremea va fi caniculară, cu o temperatură maximă în jurul a 35 de grade, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Începând de după-amiază va crește probabilitatea pentru înnorări accentuate, intensificări ale vântului, vijelii și, mai ales în cursul nopții de miercuri spre joi și al dimineții de joi, pentru descărcări electrice și averse torențiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă în medie de 10 - 15 l/mp; în unele cartiere se pot depăși 30 - 35 l/mp. În cursul nopții de miercuri spre joi, temperatura minimă va fi de 18 - 20 de grade.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net