Crucea unică în lume de la Sibiu care conține lemn din crucea lui Iisus. Povestea este impresionantă

Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal ascunde o adevărată bijuterie istorică! Vorbim despre o cruce, veche de sute de ani, care a fost bine ascunsă la Cisnădie și despre care se spune că ar avea o parte din lemnul crucii pe care a fost răstignit Iisus. Legenda acestei valori inestimabile este impresionantă! 

Crucea unică în lume de la Sibiu care conține lemn din crucea lui Iisus (SURSĂ FOTO: ORA DE SIBIU)
Crucea unică în lume de la Sibiu care conține lemn din crucea lui Iisus (SURSĂ FOTO: ORA DE SIBIU)

Crucea unică în lume de la Sibiu care conține lemn din crucea lui Iisus

Acest crucifix provine de la Biserica Evanghelică din Cisnădie, fiind realizată acum aproape 600 de ani, rezistând vremurilor tulburi, așa cum a rezistat și credința creștină pe teritoriul țătii noastre. La Sibiu găsim unul dintre cele mai importante tezaure din România, motiv pentru care această cruce deosebită, realizată din argint este pusă la loc de cinste.

Tezaurul are două expoziţii, una este dedicată colecţiei de numismatică a baronului Samuel von Brukenthal, cealaltă este dedicată tezaurului de argintărie liturgică şi laică din colecţia muzeului. Referitor la tezaurul de argintărie liturgică şi laică, una dintre cele mai spectaculoase piese este Crucea relicvar, care datează din anul 1440. A fost realizată de meşteri aurari transilvăneni, la Sibiu”, a declarat pentru Ora de Sibiu, Raluca Teodorescu, şefa Muzeului de Istorie şi profesor de istorie la Universitatea “Lucian Blaga”.

Are o valoare deosebit de mare din punct de vedere al tehnicii şi stilului în care în care a fost realizată, dar şi datorită vechimii, a faptului că este realizată din argint şi are 133 de perle, patru cristale şi un rubin, inserate.”, a mai spus Raluca Teodorescu.

Legenda crucifixului cu lemnul crucii lui Iisus Hristos

Ceea ce este însă și mai spectaculos legat de crucifix este chiar faptul că acesta ar conține o bucățică din lemnul crucii lui Iisus Hristos.

De asemenea, povestea este una spectaculoasă, pentru că această cruce relicvar face parte dintr-un lot de nouă piese, care au aparţinut unui tezaur ascuns de preoţii din Biserica Evanghelică din Cisnădie, timp de sute de ani, în camera de comori şi ţinut secret. De altfel, legenda spune că, în Cisnădie exista şi un blestem, care era aplicat persoanelor care încercau să intre în camera de comori fără permisiune. Deci, acesta a fost ţinut secret şi a fost scos la iveală, la sfârşitul secolului al 18-lea. O parte dintre piese au fost vândute, nouă dintre ele au venit la Muzeul Naţional Brukenthal în anul 1915, iar aceasta este una dintre cele mai semnificative piese, datorită stilului de realizare. Este una dintre cele mai mari, semnificative, unicat în lume. Deci vă invităm cu drag, să o vedeţi în expoziţia Tezaur de argintărie liturgică şi laică. Aceasta se numeşte cruce relicvar, relicvar datorită faptului că, pe una dintre laturi, aceeaşi legendă spune că a fost încastrată şi o parte din crucea pe care a fost răstignit Iisus”, a spus Raluca Teodorescu, conform sursei citate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net