Dorin Cioabă, apel către organizațiile romilor să nu facă alianţe cu partidele extremiste: „Nu suntem țigani, suntem romi!”

Autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă, le cere liderilor altor organizaţii care reprezintă această etnie să nu facă alianţe cu partidele extremiste, considerând că acestea vor să le distrugă tradiţiile. „Nu suntem țigani, suntem romi! Și nu vă aliați cu extremiștii!”.

Dorin Cioabă, apel către organizațiile romilor / foto: Arhiva Click!
Dorin Cioabă, apel către organizațiile romilor / foto: Arhiva Click!

Dorin Cioabă, care poartă și denumirea de regele internațional al romilor, a lansat un apel către liderii organizațiilor minorității pe care o reprezintă, cerându-le să nu facă alianţe cu partidele extremiste, considerând că acestea vor să le distrugă tradiţiile.

„Din 1990 ne-am luptat împreună cu celelalte organizaţii la nivel internaţional să nu ni se mai spună ţigani, ci să se folosească termenul de romi. Vedem, totuşi, că unele organizaţii şi unii lideri ai romilor folosesc acest termen şi se afişează că ei sunt reprezentanţi ai ţiganilor şi că nu cuvântul rom este important, deoarece «majoritatea ştiu că noi suntem ţigani». Dar această denumire a noastră s-a câştigat cu foarte multe lupte. S-a ajuns până acolo încât am purtat un proces cu Ministerul Afacerilor Externe pentru ca ei schimbe denumirea de pe paşapoarte, ROU în loc de ROM. Iată până unde am ajuns cu această luptă. Noi suntem romi şi romi vrem să rămânem.

„Ei promovează o Românie fără minorități”

Nu stricaţi ceea ce am făcut şi am luptat, nu numai noi, dar şi cei dinaintea noastră. Suntem organizaţia romilor, asta trebuie prezentat, sunteţi lideri ai romilor. Că vreţi voi acum să dărâmaţi ceea ce am construit noi, nu este de acceptat. Dacă voi spuneţi că suntem ţigani, dăm autorităţilor posibilităţile să ne schimbe acest nume”, a transmis Dorin Cioabă, potrivit turnulsfatului.ro.

El solicită comunităţilor de romi să nu se alăture partidelor extremiste, care și-au câștigat popularitatea tocmai pentru că sunt împotriva minorităților. „Dragii mei, gândiți-vă puțin pe ce teren vă aflați. Gândiți-vă că partidele extremiste ne-au dus în Transnistria, în robie. Partidele extremiste vor să distrugă comunitățile și tradițiile noastre. Cum putem noi să facem alianțe cu astfel de partide, pentru a primi un loc în parlament?

Aceste partide extremiste și-au câștigat popularitatea tocmai pentru că sunt împotriva minorităților. Nu numai a romilor, ci și a maghiarilor. Ei promovează o Românie fără minorități, naționalismul acesta ne scoate din peisajul lor. Tot ceea ce am construit până acum se va demola. Nu avem nimic împotriva alianțelor politice, dar cu partide care luptă pentru bunăstare și ajutor social, adică toate lucrurile care vin în ajutorul minorităților”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Somn - femeie care doarme FOTO Shutterstock
parc bantuit pixabay jpg
11  Taieri de padure in Corbeanca, martie 2024 foto  Alex Găvan   centuraverde ro jpg
medic doliu jpeg
Paul Oarga fluturas, captură video you tube
peste bibelou1 jpg
jandarm salarii jpg
locuinta pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net