Ei sunt bugetarii de lux din ministere! Ce sume exorbitante câștigă

Partidele Coali╚Ťiei ╚Öi-au numit noi secretari de stat ╚Öi ╚Öefi de agen╚Ťii. De asemenea, acestea au stabilit ╚Öi cine sunt secretarii generali din ministere, func╚Ťii extrem de importante ├«n arhitectura oric─ârei institu╚Ťii. Pe la ei trec toate documentele cheie ╚Öi, de asemenea, c├ó╚Ötig─â sume frumoase de bani. Bugetarii de lux tr─âiesc pe picior mare!

image
Gabriella Ferencz și Dragoș Bănescu, printre bugetarii de lux Foto: Mediafax

Majoritatea guvernelor au numit temporar secretari generali ai ministerelor, respectiv pe o perioad─â de jum─âtate de an, de╚Öi ├«n mod normal, conform Codului Administrativ, ace╚Ötia ar trebui numi╚Ťi prin concurs sau examen.

Afla╚Ťi ├«n pozi╚Ťiile cheie din minister ajung s─â fie numi╚Ťi de c─âtre Guvern sau ministru ├«n numeroase comitete ╚Öi consilii de administra╚Ťie (CA), de unde ├«ncaseaz─â anual sume exorbitante de bani. Acest lucru este valabil ╚Öi ├«n cazul celor mai recente numiri de secretari generali din mai multe ministere.

Alina Burl─â

Alina Burl─â a fost numit─â pe 30 decembrie 2021 ├«n func╚Ťia de ├«n func┼úia de secretar general al Ministerului Investi┼úiilor ┼či Proiectelor Europene. Ea a fost deta┼čat─â din Ministerul Finan┼úelor. La baz─â, Alina Burl─â este director general ├«n Ministerul Finan┼úelor ╚Öi a fost o prezen┼ú─â constant─â ├«n CA al Fondului Na┼úional de Garantare a Creditelor (FNGCIMM), consiliu unde lunar a ├«ncasat ├«nc─â 7.000 de lei pe l├óng─â salariul din minister, de aproximativ 12.000 de lei, relateaz─â adevarul.ro.

Corvin Nedelcu

Corvin Nedelcu a fost delegat pentru ├«nc─â ┼čase luni secretar general la Mediu, pe 30 decembrie 2021. El se afl─â deja la a treia numire temporar─â consecutiv─â. Nedelcu este pensionar special de c├ó┼úiva ani. El este fost angajat MApN ┼či SPP, de┼či are doar 53 de ani. Acesta a mai fost secretar general-adjunct la Dezvoltare (2009-2010) ┼či Educa┼úie (2012), a fost consilierul Lucian Bode, c├ónd era ministru al Transporturilor. Astfel,  pe l├óng─â salariul de la Ministerul Trasporturilor deaproximativ 340.000 de lei, ├«n conturile lui Nedelcu au intrat bani de la Fondul de Garantare a Asigura┼úilor (197.000 de lei), ROMATSA (73.000 de lei) ┼či Compania Na┼úional─â ÔÇ×Aeroporturi Bucure┼čtiÔÇŁ (venituri nedeclarate).

Elena Pătrașcu

Urm─âtorul bugetar de lux este Elena Petra┼čcu. ╚śi ea a fost numit─â tot ├«n ultimele zile din decembrie ├«n func┼úia de secretar general al Ministerului Economiei. Aceasta a fost de mai multe ori secretar general la Transporturi, dar ┼či la Ministerul Justi┼úiei. Potrivit declara╚Ťiei de avere, aceasta are un salariu din privat (18.000 de lei brut) plus dou─â indemniza┼úii din prezen┼úa ├«n consilii de administra┼úie la entit─â┼úi ale statului, care i-au adus un venit net lunar de aproximativ 12.000 de lei. ├Än 2018, pe vremea guvern─ârii PSD, Elena Petra┼čcu a avut venituri de peste 600.000 de lei.

Dragoș Bănescu

Pe data de 17 decembrie, Drago┼č B─ânescu a fost mutat de la Justi┼úie, unde era secretar general-adjunct, la Ministerul Muncii. El este ├«n func┼úia de secretar general. De-a lungul timpului, B─ânescu a fost secretar general sau secretar general-adjunct, trec├ónd pe la Finan┼úe, ANAF, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii, Ministerul Tineretului ┼či Sportului, Ministerul Economiei, iar ultima dat─â la Justi┼úie. Pe l├óng─â salariul de 96.000 de lei, Drago╚Ö B─ânescu a primit bani pentru prezen┼úa ├«n trei Consilii de Administra┼úie, suma total─â ajung├ónd la nu mai pu╚Ťin de 35.000 de lei.

Gabriella Ferencz

De asemenea, omul lui Boc de la Interne ╚Öi una dintre cele mai influente persoane la nivel de secretari generali este Gabriella Ferencz. Aceasta a fost director de cabinet at├ót c├ónd Emil Boc era premier. Ferencz a c├ó╚Ötigat peste 50.000 de lei lunar, ├«n anul 2020. 

FotoJet (5) jpg
piscina borcea pelinel jpg
peter imre2  crop 1656742777 jpeg
iolanda anamaria babau jpg
ana crudu familie nunta jpg
rechin taur jpeg
hurghada rechini JPG
whatsapp down 799948 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
rechin taur jpeg
rechini marea rosie2 png
image png
peter imre2  crop 1656742777 jpeg
hurghada rechini JPG
iolanda anamaria babau jpg