Furtuni, vijelii și grindină în mare parte din țară. Meteorologii au emis un cod galben de vreme rea

Vineri, 15 septembrie 2023, vremea va fi în general instabilă. Meteorologii au emis o prognoză meteo ANM specială pentru București.

Cod galben de vreme rea, în București Foto: Pixabay.com
Cod galben de vreme rea, în București Foto: Pixabay.com

Vremea se răcește 

Vremea se va răci în Capitală, dar rămâne mai caldă decât în mod normal pentru această dată în București, cu temperaturi maxime între 29 și 30 de grade, anunță ANM în prognoza specială.

De vineri, ora 10.00, până sâmbătă, ora 6.00, valorile termice, mai ales cele diurne, vor fi mai scăzute față de zilele precedente, dar se vor situa în continuare peste mediile multianuale, scrie Antena3CNN.ro.

Care va fi temperatura maximă

Temperatura maximă va fi de 29...30 de grade, iar cea minimă de 15...17 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales în a doua parte a zilei și noaptea.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis o avertizare meteorologică de ploi torențiale și furtuni valabilă în mai multe zone ale țării.

De când intră în vigoare avertizarea meteo

Avertizarea meteo este valabilă începând de astăzi, ora 10:00, până mâine, la ora 06:00. În cea mai mare parte a Transilvaniei și a zonei montane și local în Muntenia și Moldova vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.  

Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 50...60 km/h), izolat vijelii și grindină.  În intervale scurte de timp, sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor fi de 20...30 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.  

Astăzi (15 septembrie), manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse.  

Sâmbătă (16 septembrie) va mai ploua îndeosebi în jumătatea de sud a țării

Furtuna care a făcut ravagii în Europa 

Ploile din zonele intracarpatice vor fi însoțite și de vânt. Rafalele vor atinge 50 – 60 de kilometri pe oră. În vest, nord-vest, nord-centru și zonele de munte sunt anunțate condiții de grindină.

Vineri, fenomenele de instabilitate se extind și partea de sud-est a țării. Temperaturile se mențin ridicate, însă ploile și rafalele de vânt ar putea crea furtuni. 

Vreme caldă și la început de octombrie

Meteorologii anunță o toamnă caldă, cu temperaturi peste normalul perioadei. Sfârșitul lunii septembrie este unul călduros, cu valori ridicate comparativ cu normalul perioadei. În primele zile din octombrie, în toate zonele țării sunt anunțate valori ridicate. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 2 – 9 octombrie, meteorologii anunță valori termice ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net