Iohannis, la finalul ședinței CSAT: «Am decis creșterea capacității de apărare a statului român»

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, 1 martie, la finalul ședinței CSAT, în care s-a discutat situația din Ucraina, că România va lua mai multe măsuri în contextul actual. Iată declarațiile!

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, după ședința CSAT Foto: Arhivă
Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, după ședința CSAT Foto: Arhivă

Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat că este nevoie să creștem capacitatea de apărare a țării noastre, în contextul războiului ruso-ucrainean, și, de asemenea, va crește procentul din PIB alocat apărării de la 2% la 2,5%. 

De asemenea, șeful statului a anunțat că țara noastră va permite colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și cetățenii ei.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis, după ședința CSAT

  • „Suntem cu toții indignați de atacul brutal al Rusiei împotriva unui stat suveran și independent și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență. Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens. (..)
  • Apartenența României la aceste două structuri NATO și UE, dublată de parteneriatul strategic foarte solid cu SUA reprezintă cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani.
  • Astăzi am decis în CSAT o serie de măsuri după cum urmează: În primul rând, am decis să intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.
  • În contextul general produs de efectele situației de securitate regională este necesară susținerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiați și posibil și cu alte dificultăți.
  • În acest sens, în ședința CSAT, am decis o serie de măsuri de sprijin. În ceea ce privește contribuția României la efortul comunității internaționale de sprijinire a Ucrainei, am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice, un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.
  • Totodată, am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și a gestiona un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre.
  • Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni.”, a spus președintele.

Obiectivele strategice pentru România

  • „Am definit astfel două obiective strategice: În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%.
  • În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile. Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente.”, a declarat Klaus Iohannis.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
familie  foto   Shutterstock jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net