Iohannis și Zelenski au semnat un Parteneriat Strategic! „Vom sprijini Ucraina până la victorie”

Astăzi a avut loc o întâlnire istorică, între Președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Iar cu ocazia acestei întâlniri, s-a semnat ridicarea relației dintre România și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic.

Cei doi șefi de stat au semnat un Parteneriat Strategic / foto: Inquam Photos
Cei doi șefi de stat au semnat un Parteneriat Strategic / foto: Inquam Photos

La întâlnirea istorică dintre Președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a decis semnarea ridicării relației dintre țara noastră și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic. Iar în cadrul conferinței de presă susținute de către cei doi șefi de stat, președintele Ucrainei a mulțumit țării noastre pentru ajutorul oferit.

„Sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul. Vă mulțumesc domnule președinte, mulțumesc tuturor românilor pentru susținere și ajutor în această perioadă grea. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați oamenii noștri. România ne-a ofrit sprijin militar și umanitar”, a spus Volodimir Zelenski. „România a ales Ucraina în cel mai dificil moment al istoriei noastre. Am discutat despre securitate în regiunea Mării Negre. Am vorbit de infrastructură, despre deschiderea unor punte de trecere noi la granița comună. Am vorbit și despre minoritățile naționale”, a mai completat acesta.

Iar în privința ajutorului acordat de către țara noastră, președintele ucrainean a vorbit mai pe larg. „În România vor fi antrenați piloții ucraineni și am discutat despre asta cu președintele României. Am discutat despre solicitările noastre militare. În România se cunoaște bine cât de periculos este terorismul rusesc, cât de periculoase sunt dronele și rachetele care atacă satele de lângă granița României”, a spus acesta.

De asemenea, Zelenski a vorbit și despre subiectul cerealelor și al porturilor de pe Dunăre. „Se înmulțesc porturile de pe Dunăre care asigură necesitățile de alimente pentru alte țări. Va începe sa funcționeze un coridor pentru cereale prin Republica Moldova. Suntem convinși ca și Ucraina și Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene.”

Parteneriat Strategic între România și Ucraina

Zelenski a vorbit despre sprijinul primit din România / foto: Inquam Photos
Zelenski a vorbit despre sprijinul primit din România / foto: Inquam Photos

La rândul său, Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre caracterul istoric al acestei întâlniri. „Această vizită are un caracter istoric pentru relația biletarală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. Am decis azi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația biletarală la nivel de parteneriat strategic. Am semnat o declarație comună care evocă acest cadru principal de cooperare. Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul dar avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung. Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie.”

Klaus Iohannis a declarat că s-a discutat și despre mersul războiului, aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cât și despre chestiunea minorităților naționale. „Am discutat, pe larg, și despre protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăiește o comunitate românească.”

În final, cei doi șefi de stat au semnat ridicarea relațiilor dintre cele două țări la nivelul de Parteneriat Strategic. „Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și valori comune, cu o viziune pe termen lung și axată pe generarea de proiecte concrete, în beneficiul cetățenilor noștri și al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net