Legea bugetului pentru 2022, atacată la CCR de către USR

USR (Uniunea Salvați România) a a atacat Legea bugetului de stat pentru anul 2022. Dan Barna a anunţat joi, 23 decembrie, la votul din plenul Parlamentului pentru bugetul de stat, că partidul din care face parte va ataca Legea la CCR.

Dan Barna a anunțat de joi că USR va ataca legea bugetului la CCR Foto: Facebook
Dan Barna a anunțat de joi că USR va ataca legea bugetului la CCR Foto: Facebook

USR a depus, vineri, 24 decembrie, la Curtea Constituţională a României, sesizarea privind legea bugetului pentru 2022. 

Membrii USR au declarat că proiectul încalcă mai multe prevederi constituţionale, printre care principiul calităţii legii şi principiul egalităţii în faţa legi. 

USR consideră legea bugetului pe 2022 necunstituțională

USR susține că legea încalcă «dispoziţiile art. 32 din Constituţia României privind dreptul fundamental la învăţătură, deoarece în cuprinsul acesteia nu au fost prevăzute sumele necesare pentru asigurarea transportului elevilor», potrivit adevarul.ro.

Astfel, partidul a considerat că  «prin necuprinderea sumelor de bani pentru transportul local şi judeţean al elevilor, se aduce atingere drepturilor fundamentale prevăzute de art. 32 din Constituţia României, republicată, iar prin modul de redactare al Legii bugetului de stat se aduce atingere principiului legalităţii, fiind astfel încălcat art. 1 alin. (5) din Constituţia României, republicată».

USR a subliniat că proiectul de lege încalcă principiul legalităţii, dar şi pe cel al bicameralismului, întrucât este adoptat un amendament ce modifică Legea organică privind finanţarea partidelor politice.

De asemenea, potrivit USR, «legea bugetului de stat pe anul 2022 este neconstituţională în ansamblul său, fiind încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţia României, de unde rezultă principiul legalităţii, precum şi dispoziţiile art. 32 din Constituţia României privind dreptul fundamental la învăţătură».

USR a mai arătat că, întrucât a fost inclusă în legea bugetului de stat o modificare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, care nu putea fi adoptată în şedinţă comună a celor două Camere, ci doar în procedura reglementată de art. 75 din Constituţie, se solicită onoratei Curţi să constate neconstituţionalitatea art. 54 din proiectul de lege ce face obiectul prezentei sesizări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net