Locul superb din România care seamănă cu cele din filmul Avatar. Putini oameni știu de el!

Ultima actualizare:

România este un loc minunat care încă, putem spune, că nu a fost tocmai descoperit în totalitate, din punct de vedere turistic. De exemplu, știai că la noi în țară există un loc unde te poți simți ca-n filmul Avatar?

Grădina Zmeilor se afflă în județul Sălaj / foto: Romania Redescoperita
Grădina Zmeilor se afflă în județul Sălaj / foto: Romania Redescoperita

Acest obiectiv turistic rupt din filmele SF se numește Grădina Zmeilor și se află în județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Bălan, la 17 kilometri distanță față de orașul Jibou, în bazinul Almașului, pe teritoriul vestic al satului Gâlgău Almașului, în imediata apropiere a drumului național DN1H care leagă municipiul Zalău de Jibou.

Grădina Zmeilor este o rezervație naturală protejată prin lege

Grădina Zmeilor este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic, floristic, faunistic și peisagistic), se arată pe wikipedia.

Arealul Grădina Zmeilor prezintă o zonă naturală (din Podișul Someșan, subunitate geomorfologică a Depresiunii colinare transilvane), ce cuprinde un ansamblu neregulat de stânci (Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul), cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”.

Formațiunile geologice, alcătuite din gresii (de culoare cenușiu-gălbuie) cu intercalații de microconglomerate, s-au format prin acțiunile repetate ale aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări) desfășurate de-a lungul timpului.

Peisajul seamănă cu cel din filmul Avatar / foto: romania-redescoperita
Peisajul seamănă cu cel din filmul Avatar / foto: romania-redescoperita

Ansamblu neregulat de stânci poartă numele de: "Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul", cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”, formate prin acțiunea aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), a apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări).

Legenda fetei transformată în piatră

Una dintre legendele Grădinii Zmeilor, locul parcă rupt din Avatar, spune povestea unei fete care s-a îndrăgostit iremediabil de un soldat. Mama vitregă a fetei nu era de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o pe fată care, astfel, s-a transformat în stană de piatră. Formațiunea stâncoasă care a inspirat această legendă nu mai există, fiind distrusă de inundațiile din 1973.

Căi de acces: Zalău – Jibou- DN1H Tihau – Gâlgăul Almașului – Grădina Zmeilor , distanța 36 km, timp 41 min

Cluj-Napoca – Sâmnihaiu Almașului - Hida - Bălan - Gâlgăul Almașului – Grădina Zmeilor DN1F/E81/DN1G, distanța 75 km, 1h 19 min

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net