Medicii eroi care au salvat-o pe Alexia Tudose, adolescenta cu căreia i-au fost replantate brațele: „O dată la 7-8 ore am făcut ...”

Ultima actualizare:

Dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul de copii “Sf. Maria” din Iaşi, unde a fost făcută operaţia de replantare a mâinilor Alexiei Tudose, a devenit a doua mamă pentru adolescenta de 15 ani, aşa cum a afirmat chiar tatăl fetei. După operaţia miraculoasă, doctoriţa a explicat cum a fost posibil maratonul de 20 de ore, într-un interviu pentru News.ro.

Alexia Tudose  s-a aflat în autocarul  care s-a răsturnat  la Pașcani
Alexia Tudose s-a aflat în autocarul care s-a răsturnat la Pașcani

Medicul are o experienţă de 24 de ani şi spune că este optimistă în privinţa şanselor de recuperare ale Alexiei.

„Fetiţa este bine. Din punct de vedere biologic este stabilă, din punct de vedere psihologic face paşi foarte mari pentru recuperare psiho-emoţională, mai ales că întreaga familie este acum alături de ea, tatăl s-a întors în ţară, colegii săi o încurajează, întreg personalul medical este în jurul acestei copile.”, a explicat medicul.

Operaţia a durat 20 de ore, pentru că replantarea s-a făcut încet, minuţios. „A trebui să evităm toţi timpii morţi, gesturile suplimentare nenecesare, a trebuit să fie programat fiecare timp chirurgical foarte riguros, astfel încât procedurile să se succeadă cât mai repede posibil.

Din fericire pentru colegii ortopezi, mai întâi este timpul de ortopedie, în care se fixează structurile osoase, după care este timpul de chirurgie, acesta durează în general cam o oră pentru fiecare membru, după care este timpul de reconstrucţie.

Bine, şi în timpul de reconstrucţie osoasă, timpul ortopedic, noi suntem alături de colegii noştri pentru că împreună stabilim poziţia şi felul în care se face reconstrucţia osoasă în aşa fel încât să ne permită reconstrucţia structurilor necesare pentru revascularizare şi reinervare.”, a mai povestit medicul.

Medicul Sidonia Susanu
Medicul Sidonia Susanu

La intervenţie au participat 10 medici, 8 asistente, 4 infirmiere şi 2 brancardieri. “În timpul unei intervenţii de asemenea amploare nu prea simţi nevoia de a te alimenta, doar din raţiuni medicale o dată la câteva ore, la 7-8 ore, facem o pauză de 2-3 minute pentru a bea apă”, a mai spus dr. Sidonia Susanu.

O parte din  echipa medicală
O parte din echipa medicală

Alexia Tudose s-a aflat în autocarul care s-a răsturnat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipiul Paşcani, judeţul Iaşi. 25 de persoane au ajuns la spital, dintre care 15 erau adolescenţi. Alexia şi-a pierdut în accident membrele superioare.

Alexia Tudose  s-a aflat în autocarul  care s-a răsturnat  la Pașcani
Alexia Tudose s-a aflat în autocarul care s-a răsturnat la Pașcani

A replantat degetele unui tânăr 

Doctoriţa Sidonia Susanu lucrează la Spitalul de copii din Iaşi din decembrie 2010 şi îşi aminteşte că una dintre marile provocări pe care le-a avut în anii scurşi până acum la spital a fost să replanteze la loc patru degete unui adolescent de 17 ani cu instrumentarul propriu, neadecvat însă pentru o intervenţie de o asemenea complexitate. Medicul îşi aminteşte anii în care la spital nu exista aparatură dedicată chirurgiei plastice şi cum, din această cauză, timpii alocaţi diferitelor intervenţii de specialitate se dublau de multe ori.

„Sunt chiar foarte fericită că am decis să rămân în România. Consider că Medicina este aceeaşi peste tot în lume, că doar de noi depinde nivelul la care o practicăm. Pentru că şi în alte ţări medicina se face la un nivel foarte performant sau la un nivel foarte bazal, este doar alegerea medicului”, a mai povestit dr. Susanu. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cristian muresan 4 jpeg
image
image
image
image
image
image
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
cel mai lung cuvânt din lume jpg
ATM jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net