Metoda de manipulare folosită de „duhovnici-vedetă”! Cum se ajunge la abuz sexual

Un psihoterapeut explică mecanismul prin care „duhovnici-vedetă”, mai mult sau mai puțin notorii, își exercită autoritatea, transformând relația într-una de „prietenie”, care reprezintă calea sigură spre abuz, susține expertul.

Visarion Alexa este acuzat de abuz sexual. Foto: Facebook
Visarion Alexa este acuzat de abuz sexual. Foto: Facebook

Cazul preotului Visarion Alexa a creat o undă de șoc în toată țara, aducând în discuții rolul duhovnicului și cât de apropiat poate ajunge de cel care i se spovedește, scrie Adevărul.ro.

Citește și: Mărturiile scandaloase ale duhovnicului Visarion Alexa: „Soția mea are 40 de ani, dar arată ca de 18”

Psihoterapeutul Bogdan Papacostea a consideră că, uneori, în relația dintre duhovnic și credincios intervine o confuzie de roluri, de care anumiți preoți pot profita.

„Din păcate, confuzia rolurilor a dus la un transfer de obligații asupra mirenilor, care sunt educați/ învățați că ascultarea față de preot este de-o importanță capitală pentru mântuire”, a precizat expertul.

Cum se ajunge de la supunere? „Duhovnici-vedetă își exercită autoritatea prin dresaj”

„Infantilizare a credinciosului este cultivată puternic mai ales de cei care profită de ea: duhovnici-vedetă, mai mult sau mai puțin notorii, care-și exercită autoritatea prin dresaj.

Dresarea urmărește obținerea unui comportament submisiv. La ce le folosește dresorilor această situație? Este o necesitate a acestora de a-și manifesta puterea, cale ce duce foarte facil la abuzul de orice fel”, explică Bogdan Papacostea.

Vezi și: Preotul Visarion Alexa, acuzat de încă cinci femei

Psihoterapeutul consideră că un pericol major este transformarea relației „duhovnic – penitent” într-o relație de „prietenie”, considerând că acest lucru reprezintă o „cale sigură spre abuz”.

Iar abuzul nu trebuie să fie neapărat sexual. „El poate fi și financiar sau material în orice mod”, mai spune Bogdan Papacostea, conform Adevărul. 

Cazul Preotului Visarion Alexa

Scandalul în care este implicat preotul Visarion Alexa a început după ce o enoriașă a anunțat autoritățile că ar fi fost hărțuită în timpul spovedaniei. De atunci, alte femei au făcut acuzații similare. Preotul a fost reținut sub acuzația de agresiune sexuală, pe 17 septembrie.

Luni, 26 septembrie, instanța a respins contestațiile formulate de preot și de procurori. Astfel, reprezentantul bisericii va rămâne sub control judiciar pentru 30 de zile.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

andreea mantea
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
vouchere pentru energie electrica jpg
horoscop jpg
loredana groza si sotul 7 webp
cub Daniel Onoriu png
infidelitate jpeg
cub mihai traistariu png
image
image
image
image
image
image
Schengen FOTO Shutterstock
vouchere pentru energie electrica jpg
Buzau 1 jpg
parlamentul european profimedia  jpg
calendar ortodox 2021 9 decembrie sfintii ioanchim si ana zamislirea fecioarei maria jpeg
cub niculae bădălău png