Peste două milioane de tone de alimente ajung la gunoi în România, în fiecare an

Ultima actualizare:

În contextul schimbărilor climatice și al creșterii continue a populației, omenirea a ajuns în situația în care susținerea cu hrană a globului devine din ce în ce mai dificilă, deja intrând in spațiul public propuneri precum introducerea în dietă a diferitelor insecte, sau a alimentelor produse în totalitate în laboratoare. Din păcate, risipa este și ea una masivă, iar România nu face excepție. În acest context de criză, în țara noastră se aruncă milioane de tone de alimente, anual.

Românii irosesc milioane de tone de hrană, anual. / foto: Freepik
Românii irosesc milioane de tone de hrană, anual. / foto: Freepik

În ultimul timp, tot mai multe amenințări grave pentru siguranța societății încep să fie dezbătute intens în spațiul public, cum ar fi criza energetică, sau cea alimentară. Alimentate de către o populație globală în continuă creștere, schimbări climatice care rămân nesoluționate, cât și risipă cauzată de om, aceste probleme devin tot mai actuale, chiar și în România. În țara noastră, conform informațiilor oferite de către romania.europalibera.org, se aruncă anual peste 2 milioane de tone de alimente!

Din informațiile oficiale, aproape jumătate din această greutate șocantă vine de la cetățeni privați, în timp ce restul este provocat de diferite alte sectoare, precum cel al alimentației publice și agriculturii, printre altele. Din nefericire, acest fenomen este unul generalizat, fiind întâlnit de-a lungul globului. Se estimează că, anual, peste 2 miliarde de tone de alimente sunt irosite, iar în termeni financiari, această pagubă ar corespunde unei sume de 230 de miliarde de dolari. China și India ar conduce nefericitul clasament al țărilor cu cea mai mare risipă de alimente.

În condiții de criză de alimente, tone întregi de hrană ajung la gunoi

Exacerbată și de războiul dintre Rusia și Ucraina, criza alimentară devine o problemă din ce în ce mai presantă, multe țări depinzând aproape în totalitate de exporturile din cele două state aflate în stare de conflict. În România, estimările specialiștilor spun că fiecare cetățean ar risipi anual undeva în jur de 70 de kilograme de mâncare.

Conform ONU, omenirea se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de oameni care nu au acces la hrană în mod constant, deja o treime din populația globului fiind în această situație, conform greenly.earth. Iar din nefericire, risipa de alimente se preconizează să crească în următorii ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net