Cum se prepară mielul în satul Fierbinți! Rețeta unică căreia nu-i poți rezista
În această perioadă, carnea de miel e nelipsită, iar prepararea ei devine în multe locuri o adevărată artă. Reporterii Click! au mers în localitatea Fierbinți și îți aduc imagini inedite despre cum se gătește mielul de Paște, în stil autentic tradițional.
Reporterii Click! au fost să vadă cum se găteşte de Sfintele Paşti în Fierbinţi-Târg, localitatea făcută celebră de serialul Las Fierbinţi, difuzat de PRO TV.
Primul popas în localitatea ialomiţeană a fost la cârciuma personajului Bobiţă din Las Fierbinţi, dar localul era închis: nici ţipenie de om. Am întrebat din om în om unde putem găsi spiritul de Sărbători şi am ajuns ”La Troiţă”, cârciuma din centrul târgului. Aici, bucătarul Dan Pîrvan ne-a arătat drumul mielului din măcelărie în farfurie.
,,Nu înţelegi Paştele dacă nu faci un drob de miel. Aici, în Fierbinţi, reţeta este următoarea: se ia mielul, se scot organele, se taie bucăţi. Apoi tăiem ceapă, usturoi, pătrunjel. Pentru un kilogram de drob folosim trei legături de ceapă, trei de usturoi, două de mărar şi două de pătrunjel. Se amestecă aceste ingredinte cu organele şi apoi se pun şase ouă”, ne arată bucătarul.
Totul se fierbe la o temperatură de 150 de grade, în jur de 55 de minute. Compoziţia se pune în forme, se adaugă prapurul de la miel şi, la sfârşit, totul se unge cu ou.
”Apoi urmează ciorba de miel, o delicatesă. Este un simbol al oricărei sărbători de Paşte. Aici, noi n-o pregătim complicat: carnea se pune la fiert, se spumează, iar separat se călesc legumele. Se amestecă totul, se adaugă borşul, bineînţeles natural, şi se fierbe cam zece minute. Apoi punem leuştean, luăm o tărie, o lingură şi ne punem pe treabă”, dezvăluie fierbinţeanul secretele ciorbei de miel. Deja sătui doar din ce am văzut, ne pregătim să plecăm, dar nea Dan ne opreşte mirat.
”Păi, şi friptura de miel? Cum să plecaţi, fără să vedeţi cum se face adevărata friptură de mie? Uite, îi luăm pulpele şi cotletul domnului miel, le tăiem bucăţi, adăugăm legume, usturoi şi o crenguţă, hai două, de rozmarin. Punem carnea la cuptor şi lăsăm o oră pe ceas”.
Reporterul Click! nu a mâncat în viaţa lui miel şi nici nu îşi dorea să încerce. Când a văzut însă cum arată bucatele pregătite de Pârvan, reporterul nu s-a abţinut şi a gustat din toate.
Localitatea, la al treilea nume
Fierbinți-Târg este localitatea în care se filmează cel mai popular serial de comedie din România, difuzat începând cu 2012 de PRO TV - Las Fierbinți.
Puțini știu că localitatea este la al treilea nume, în decursul anilor fiind, pe rând, Fierbinți-Stroești și Târgu Fierbinți.
Localitatea face parte din județul Ialomița, numără 4.756 de locuitori și are în componență patru sate: Fierbinți Târg, Fierbinții de Jos, Fierbinții de Sus și Grecii de Jos.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!