Rafila și Câmpeanu explică noile reguli de funcționare a școlilor. Ce se va întâmpla de luni

14 ianuarie 2022

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au prezentat într-o conferință de presă noile reguli privind funcționarea școlilor odată cu începerea semestrului al doilea. Cei doi oficiali au explicat care vor fi condițiile întoarcerii copiilor în bănci și în ce situații elevii vor fi obligați să rămână în online. 

article img

Ne-am decuplat atât de rata de vaccinare a personalului din învățământ, cât și de gradul de incidență. A fost o motivație ca personalul din învățământ să fie vaccinat mult peste 70%. În prezent, dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a analizat schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc. Pragul este de 75%, care nu este atins în prezent în niciunul dintre județe. Din perspectiva aceasta, toate școlile și grădinițe vor putea să funcționeze luni cu prezența fizică”, a precizat ministrul Educației. 

Suspendarea atunci cand sunt TREI cazuri în 7 zile consecutive. Decizia se ia de către Consiliului de Adminsitrație al școlii. Se păstreaza suspendarea activitatii fizice la nivelul intregii scoli la jumatate din clase, decizia se ia de către Consiliul Județean pentru Situații de Urgență.

article img

București-Ilfov se va trata împreună. Și în Franța a funcționat regula suspendării activității clasei la trei cazuri confirmate.

Câmpeanu, despre ziua de referință pentru viitorul scenariu 

Ziua de referință va fi ziua de joi a fiecărei săptămâni pentru scenariul de săptămâna următoare, a anunțat ministrul. 

„Ziua de referință va fi ziua de joi a fiecărei săptămâni pentru scenariul de săptămâna următoare, iar din perspectiva educației vă pot spune că săptămână nu se va fragmenta, ci se va lucra pe prezență fizică toată săptămâna sau, dacă se va ajunge în situația în care din cauza depășirii gradului de 75 la sută a paturilor se va trece în online, acel online va fi pentru toată săptămâna. Și noi am susținut că dacă am fi păstrat 75 la sută la intrarea în online și 75 la sută la ieșirea din online am fi ajuns exact în situația precizata de domnul ministru ne-am fi jucat cu școala închis / deschis, ceea ce este inadmisibil”, a spus, vineri, Cîmpeanu.

Alexandru Rafila explică procentul de 75% grad de ocupare a paturilor Covid

„De ce 75 la sută? Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de Sănătate publică și de asistență medicală, care consideră că atingerea acestui prag trebuie să-l ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitate brusc și atunci vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70 la sută. Este important să fie o diferență sensibilă atunci când redeschide școală să nu fie situația ca săptămâna viitoare s-au închis din nou. Este bine să fie continuitate pentru procesul de învățământ.

De ce trei cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiția focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă, și pentru pojar, rujeola, și pentru oreion și bineînțeles și pentru această boală folosind un etalon care este cunoscut de toți epidemiologii.

De ce șapte zile? Pentru că aceasta este perioada de incubație, de exemplu un copil se îmbolnăvește în ziua unu și atunci perioada de incubație în care ar mai putea să apară cazuri să fie, în general este mai scurtă mai ales la tulpina Omicron este de șapte zile.

Dacă se întâmplă suspendarea activității în jumătate din clasele dintr-o școală atunci toată școala intră online. Cam astea sunt elementele pe care le-am avut în vedere și care cred că vor face o posibile două lucruri: sustenabilitatea procesului de învățământ și cum spuneam nu este vorba doar de procesul de învățământ, ci de modul în care se vor dezvolta copiii acestor generații care au fost vitregit și afectați foarte serios în ultimii doi ani de ceea ce se întâmplă”, a spus Rafila.