Rafila: Vaccinul anti-Covid va fi făcut o dată pe an, ca cel pentru gripă!

#Coronavirus
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a reafirmat faptul că, pe viitor, vaccinul anti-Covid va trebui făcut doar o dată pe an, asemenea celui antigripal.

Ministrul Sănătății crede că vom ajunge la o singură doză anuală Foto: Facebook
Ministrul Sănătății crede că vom ajunge la o singură doză anuală Foto: Facebook

Alexandru Rafila a vorbit, miercuri seară (12 ianuarie), despre afirmaţiile lui Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care a declarat că inocularea de doze repetate de vaccin anti-COVID, după cea de booster, ar putea  supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor şi ar putea duce la oboseală în rândul populaţiei.

 "Trebuie adaptat noilor tulpini circulante şi lucrul ăsta îl vedem şi la gripă"

"Probabil că se referea la suprastimulare, dacă administrăm doze din acelaşi vaccin la intervale tot mai scurte de timp şi cred că are dreptate, pentru că nu se referea la doza a treia, de booster, ci de la o potenţială doză a patra. S-a discutat în unele state referitor la această doză, unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficienţe imunologice pentru că răspund mai greu la vaccinare, dar în mod evident că un vaccin care demonstrează în momentul de faţă că nu previne decât în mică măsură transmisibilitatea - e adevărat că previne formele grave şi decesul - trebuie adaptat noilor tulpini circulante şi lucrul ăsta îl vedem şi la gripă.

În fiecare an, facem o dată pe an, nu de două sau de trei ori pe an vaccin gripal şi lucrul ăsta probabil că se va întâmpla şi cu acest vaccin împotriva noului coronavirus, care de fapt e nou tot timpul, vedeţi, apar tulpini mutante care scapă răspunsului imun generat de vaccinul care a fost dezvoltat pentru varianta iniţială", a expliat Alexandru Rafila la Antena 3.

Ministrul Sănătății a subliniat faptul că încetinirea transmiterii temutului virus se poate face doar respectând restricțiile sanitare, purtarea măștii de protecție fiind una dintre ele: "Eu ceea ce cred este că trebuie să încetinim transmiterea şi pentru asta trebuie să luăm măsuri. Utilizarea măştii este una dintre ele, pentru că, până la urmă, este o barieră mecanică care previne în bună măsură transmiterea. Protecţia celor bătrâni trebuie făcută, pentru că ea este asigurată pe de o parte de vaccinare şi pe de altă parte de contactul cu ei, care trebuie să fie precaut".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net