Românii care vor primi un nou ajutor financiar în anul 2024. Ministrul Muncii a confirmat oficial

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale introducerea venitului Minim de Incluziune (VMI) ca înlocuitor al sistemului precedent de venituri garantate.

Această inițiativă propune o abordare mai cuprinzătoare și adaptată diferitelor nevoi / foto: Pixaba
Această inițiativă propune o abordare mai cuprinzătoare și adaptată diferitelor nevoi / foto: Pixaba

Pentru anul 2024, românii cu venituri reduse care doresc să primească un supliment de 500 de lei au posibilitatea să depună cererile până la data de 31 decembrie 2023.

Noul sistem, denumit Venitul Minim de Incluziune (VMI), va cuprinde persoanele care primesc Venit Minim Garantat (VMG), alocații pentru sprijinirea familiei (ASF), precum și familiile și indivizii cu venituri reduse.

Acest program, introdus din ianuarie, înlocuiește metodele anterioare de sprijin, inclusiv VMG și ASF, oferind o sumă lunară de 500 de lei, reprezentând o schimbare semnificativă din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Ce este Venitul Minim de Incluziune (VMI)

Venitul Minim de Incluziune (VMI) reprezintă un sprijin financiar complex, incluzând două componente fundamentale: asistența pentru incluziune și sprijinul destinat familiilor cu copii.

Această inițiativă propune o abordare mai cuprinzătoare și adaptată diferitelor nevoi ale beneficiarilor.

Pentru a accesa Venitul Minim de Incluziune (VMI), solicitantul trebuie să depună o singură cerere ce acoperă ambele componente ale acestui sprijin financiar. Evaluarea drepturilor se va face în funcție de venituri și structura familială, determinând dreptul la ambele componente sau doar la una dintre ele.

Ce documente sunt necesare

Documentele necesare pentru accesarea VMI includ formulare standard (cerere), declarație pe propria răspundere, angajament de plată, acte de identitate ale solicitantului și membrilor familiei, adeverințe de venit pentru toate sursele de venit, certificate de naștere pentru fiecare copil, certificate de deces pentru membri decedați ai familiei, dovada școlarizării pentru copiii cu vârste între 3 și 16 ani și alte documente specifice situației solicitantului și familiei sale.

Cererile și documentele suport pot fi înregistrate fizic sau electronic la Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul administrației locale, respectiv la primăria comunei, orașului, municipiului sau sectorului Municipiului București unde beneficiarii își au domiciliul sau reședința.

Persoanele singure sau familiile cu venit net mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite vor beneficia de sprijinul financiar oferit de programul Venitul Minim de Incluziune (VMI). Cei fără niciun venit vor primi lunar 275 lei per membru de familie, iar persoanele singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani vor primi 400 de lei lunar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
lacul verde resort 7fbfbc original jpg
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net