Salariații din România au dreptul la un număr de zile libere pe an, pe lângă concediul de odihna obligatoriu

Ultima actualizare:

Salariații din România au dreptul la zile libere în plus față de cele 21 de zile de concediu de odihnă obligatoriu. Acestea se acordă în anumite condiții și toți angajații din țară trebuie să știe.

În ce condiții se pot lua zilele libere suplimentare

calendar png

Angajații care se confruntă cu situații familiale neprevăzute, cum ar fi îmbolnăvirea sau accidentarea unei rude, au dreptul să lipsească de la locul de muncă, conform Codului muncii.

Aceste absențe sunt permise doar dacă angajatorul este anunțat în prealabil, iar zilele libere trebuie recuperate ulterior.

Mai exact, Codul muncii prevede că angajații pot absenta de la serviciu în cazuri de urgență familială, atunci când prezența lor imediată este esențială din cauza unei boli sau a unui accident suferit de un membru al familiei.

Cu toate acestea, chiar și în astfel de situații neprevăzute, angajații au obligația să informeze angajatorul.

Aceste zile libere pentru situații neprevăzute nu trebuie confundate cu zilele libere plătite acordate pentru evenimente familiale speciale, precum nunți sau înmormântări. Și în niciun caz cu cele cel puțin 21 de zile de concediu de odihnă obligatoriu.

Câte zile în plus sunt permise pe lângă concediul de odihnă

Codul muncii prevedecă numărul acestor zile să fie nu mai mare de 10 zile lucrătoare pe an calendaristic în care angajații pot absenta din cauza unor situații neprevăzute.

Deși nu există o restricție privind modul în care aceste zile pot fi distribuite, ele pot fi luate fie consecutiv, fie separat.

Inspecția Muncii a clarificat acest aspect, precizând că cele 10 zile pot fi luate toate odată sau fracționat, în funcție de necesități.

Z ilele libere pentru astfel de situații sunt plătite, dar angajatul trebuie să le recupereze ulterior, stabilind de comun acord cu angajatorul modalitatea de recuperare.

În mod similar cu concediul paternal sau concediul de îngrijitor, angajatul nu poate fi concediat pe durata acestor absențe pentru situații familiale neprevăzute. În cazul în care un angajat este concediat și consideră că acest lucru s-a întâmplat din cauza solicitării acestor zile libere, el poate cere angajatorului să furnizeze în scris motivele deciziei de concediere, în plus față de decizia oficială.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net