Scheletele a doi îndrăgostiţi, găsite în curtea unei foste mănăstiri din Cluj! Foto

Ultima actualizare:

Mister! Scheletele a doi îndrăgostiţi au fost scoase la lumină de arheologii din Cluj-Napoca, în curtea unei foste mănăstiri dominicane din oraş. Cei doi au murit în urmă cu aproximativ 500-600 de ani, iar povestea lor aşteaptă încă să fie descifrată.

Aşa au fost găsite scheletele tinerilor în curtea fostei mănăstiri dominicane. Foto: MNIT
Aşa au fost găsite scheletele tinerilor în curtea fostei mănăstiri dominicane. Foto: MNIT

Arheologii au făcut o descoperire tulburătoare, acum câţiva ani, în curtea unui monument medieval din Cluj-Napoca, fosta mănăstire Dominicană, în care se află acum Liceul de Muzică. Specialiştii au găsit, în acelaşi sicriu, două schelete ţinându-se de mână. 

Potrivit istoricilor, cei doi îndrăgostiţi au murit în jurul vârstei de 30 de ani, iar povestea lor ascunde o mare dramă. Descoperirea a fost făcută în 2013, iar „Romeo şi Julieta” vor fi acum “vedete” ale unei expoziţii organizate de un centru comercial, în perioada 14 – 28 februarie 2022, de Valentine’s Day.  

„Scheletele, care aparţin unui cuplu de tineri, un bărbat şi o femeie, sunt aşezate faţă în faţă şi se ţin de mână”, dezvăluie Adrian Rusu, cercetător principal la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din cadrul Academiei Române din Cluj-Napoca. ”Este un caz ciudat, nu ştiu să se mai fi găsit aşa ceva în România.

Povestea lor aduce aminte de cea a lui Romeo şi a Julietei. Am descoperit că bărbatul a murit în urma unui accident, osul sternului fiind spart. Probabil că femeia a făcut un infarct la aflarea veştii. Altă explicaţie nu găsim”, explică Rusu pentru adevarul.ro. 

“Romeo şi Julieta”, o piesă cunoscută pe toate meridianele
“Romeo şi Julieta”, o piesă cunoscută pe toate meridianele

Îndrăgostiţii ar fi trăit între secolele XV şi XVI. Deşi s-a speculat că tinerii s-ar fi sinucis, arheologul are un contraargument serios. În cazul unei sinucideri, ar fi fost de neconceput ca ei să fie îngropaţi la mănăstire. „Este vorba despre perioada Evului Mediu cuprinsă între anul 1450, când a fost construită mănăstirea, şi 1550. Cei doi au avut o situaţie materială bună. Pentru a fi înmormântat la mănăstire, trebuia plătită o sumă mare de bani”, încheie cercetătorul.

„Romeo şi Julieta de la Cluj” vor apărea într-o expoziţe pregătită de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi găzduită de Iulius Mall din Cluj-Napoca.

Drama celor doi îndrăgostiţi din Verona

În “Romeo şi Julieta”, piesa scrisă de dramaturgul englez William Shakespeare, doi îndrăgostiţi luptă cu ura dintre familii. Acţiunea se petrece în Italia, la Verona. Nevoită să se căsătorească, împotriva voinţei sale, cu un nobil, Julieta apelează la un şiretlic.

Fata bea o licoare care o va adormi 24 de ore, ca să se creadă că e moartă şi ca nunta să fie anulată. Romeo nu află însă la timp despre stratagemă şi crede că iubita lui a decedat. Prin urmare, se sinucide cu otravă. Julieta se trezeşte şi, văzându-l pe Romeo nemişcat, se omoară cu pumnalul lui.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net