Schimbări importante în sistemul de sănătate. Cotizație pentru concediile medicale pentru afecțiunile comune

Ultima actualizare:

Guvernul României a adoptat recent o decizie importantă referitoare la plățile pentru concediile medicale, care îi va afecta pe toți cei care suferă de "boli obișnuite". Potrivit unei declarații oficiale făcute de purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, au fost explicate modificările aduse și scopul lor.

Concediu medical. Foto: arhiva.
Concediu medical. Foto: arhiva.

Excepții pentru boli grave

Conform noilor reguli, românii încadrați la „boli obișnuite”, adică afecțiunile codificate cu indicele 01 în foaia de concediu medical, vor fi obligați să plătească o cotizație de sănătate pentru indemnizația de concediu medical. Cu toate acestea, au fost introduse și excepții pentru unele afecțiuni grave.

Ordonanța a fost amendată pentru a introduce și o serie de scutiri de la plata cotizației la asigurări de sănătate în indemnizațiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienți. A fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenționează", a explicat Mihai Constantin.

Cancerul, tuberculoza, HIV/SIDA, printre afecțiunile scutite de la plata cotizației

Potrivit acestuia, bolile grave precum cele oncologice, tuberculoza, HIV/SIDA, arsurile mari și urgențele medicale vor fi scutite de la plata acestei cotizații. Decizia de încadrare a unei afecțiuni ca „boală obișnuită” va fi luată de medicul care acordă concediul medical.

Sunt exceptate așadar de la plata acestei cotizații toate bolile grave aduse în spațiul public: bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, marii arși, urgențele medicale, și o întreagă categorie, ele se găsesc pe spatele oricărei fișe de concediu medical. Noțiunea de boală obișnuită reprezintă codul de indemnizație 01 prevăzut în ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS nr. 1.192 din 2020", a completat Constantin.

În anul 2023, au fost înregistrate în total 3.385.466 de concedii medicale, din care 1.987.217 au fost încadrate la categoria codului 01. Aceste modificări vor fi aplicate retroactiv începând cu data de 1 aprilie 2024.

Această decizie a guvernului vine în contextul unei preocupări tot mai mari pentru gestionarea resurselor financiare și asigurarea unui sistem de sănătate sustenabil în România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net