Se anunță ploi înghețate care vor da peste cap Bucureștiul. Când va avea loc fenomenul de Freezing Rain

Toamna își face simțită prezența în București, iar temperaturile scad constant, prevestind schimbări semnificative în vreme. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că, odată cu sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, Capitala ar putea fi afectată de un fenomen periculos: ploaia înghețată sau „freezing rain.”

Polei. Foto: arhiva.
Polei. Foto: arhiva.

Ce este ploaia înghețată?

Ploaia înghețată apare atunci când picăturile de ploaie, căzând pe o suprafață foarte rece, îngheață instantaneu, formând un strat subțire de gheață transparentă. Deși la prima vedere pare inofensiv, acest strat de gheață este extrem de alunecos și greu de observat, transformând drumurile și trotuarele într-un pericol major atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi.

Când vor apărea primele ploi înghețate în București?

Conform prognozelor emise de Accuweather, prima ploaie înghețată este așteptată pe 30 noiembrie. De asemenea, luna decembrie va aduce și alte episoade similare, cu datele de 6, 15 și 16 decembrie considerate zile critice pentru București. Aceste zile ar putea aduce un strat de gheață pe drumuri, creând condiții extrem de dificile pentru deplasare și punând la încercare atât pietonii, cât și șoferii.

Pericolele asociate fenomenului

În trecut, Bucureștiul a mai fost afectat de ploaia înghețată, iar urmările au fost grave. Drumurile au devenit impracticabile, numărul accidentelor a crescut, iar copacii încărcați cu gheață s-au prăbușit, provocând pene de curent. Trotuarele acoperite de gheață au dus la un val de accidente pietonale, în timp ce traficul a fost paralizat din cauza condițiilor periculoase.

Meteorologii avertizează că, deși pot anunța din timp ploaia înghețată, gestionarea stratului de gheață este dificilă. Materialele de dezghețare, precum sarea și nisipul, sunt rapid spălate de apa rezultată din topirea gheții, permițând formarea unui nou strat alunecos.

Măsuri de precauție

Autoritățile recomandă bucureștenilor să evite deplasările cu mașina în zilele de ploaie înghețată, cu excepția cazurilor de urgență. Șoferii care nu pot evita călătoriile ar trebui să se asigure că anvelopele de iarnă sunt în stare bună, farurile funcționează corect și rezervorul este plin. Pietonii sunt sfătuiți să poarte încălțăminte antiderapantă și să fie foarte atenți la trotuarele alunecoase.

În plus, ploaia înghețată poate afecta infrastructura generală a orașului, inclusiv traficul aerian și feroviar, creând haos și provocând întârzieri și anulări. Așadar, pentru a minimiza riscurile, este recomandat ca bucureștenii să se informeze din timp și să fie pregătiți pentru condițiile dificile de vreme.

Pe măsură ce sezonul rece avansează, rămâne de văzut cât de sever va fi acest fenomen în Capitală și cum va influența activitățile zilnice ale locuitorilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bratara dacica jpg
Obezitate si depresie jpg
image png
muncitori 1974 transfagarasan jpg
brasov poveste grimm jpg
holera shutterstock 1203536896 jpg
vremea 1536x1024 jpg
penis jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net