Tinerii și consumul de droguri. Simptomele care ar trebui să îi alerteze pe părinți

Ultima actualizare:

Aproximativ 10% dintre elevii de 16 ani din România au încercat deja drogurile, dar sunt și cazuri în care vârsta celor care le folosesc a scăzut foarte mult, cum ar fi copii de 12-13 ani care au căzut în această capcană, potrivit directoarei Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija. De asemenea, numărul celor care consumă droguri este în continuă creștere în România.

Simptomele consumului de droguri care ar trebui să îi alerteze pe părinți / Foto: Freepik
Simptomele consumului de droguri care ar trebui să îi alerteze pe părinți / Foto: Freepik

Consumul de droguri în rândul adolescenților este confirmat de cel mai recent Studiu școlar privind consumul de alcool, tutun și droguri ilicite în România (ESPAD), ale cărui rezultate au fost publicate în 2020. La nivel naţional, în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, conform metodologiei internaţionale a studiului ESPAD, este de 9,5%, la drogurile ilicite incluse în studiul desfăşurat în România consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii este de 11,8%.

Dacă ne referim și la medicamentele fără prescripție medicală, atunci consumul înregistrează un nivel de 12,4%. Totodată, cele mai consumate droguri de către adolescenți este canabisul, 1,2% dintre tineri preferă ecstasy, iar 0,7% consumă heroină.

La ce trebuie să fie atenți părinții

Potrivit Ramona Dabija, șefa Agenției Naționale Antidrog, pentru a-și da seama dacă au copii care au devenit consumatori de droguri, părinții trebuie să fie atenții la: „În primul rând trebuie să-ți cunoști copilul. Pentru fiecare substanță sunt niște semne fizice. Sunt celebre deja: ochi roșii, pupile dilatate sau din contră, somnolență sau din contră, o energie foarte mare, în funcție de ce consumă copilul respectiv.

Atunci când îți cunoști copilul – și eu sunt mamă, și eu sunt atentă la copilul meu - știi că se întâmplă ceva cu copilul tău. Și este important, la prima bănuială, să nu te faci că nu e adevărat”, a declarat Ramona Dabija, pentru digi24.ro, în cadrul emisiunii „În fața ta”.

De asemenea, alte indicii care ar trebui să îi alerteze pe părinți cu privire la consumul de droguri sunt cele care se manifestă pe toate planurile – emoțional, mental, fizic, comportamental.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net