Unii dintre români vor avea mai multe zile libere. Află dacă ești printre ei

Toți salariații din România trebuie să știe că, pe lângă zilele de concediu sau medical, au dreptul și la alte zile libere pe care angajatorul nu are cum să le refuze. Click! îți spune în ce condiții poți să nu te duci, legal, la muncă.

Românii pot avea mai multe zile libere în anumite situații / foto: Pixabay
Românii pot avea mai multe zile libere în anumite situații / foto: Pixabay

Concret, este vorba despre liberele pentru donarea de sânge, evenimentele familiale deosebite, pentru fertilizarea în vitro sau pentru îngrijirea sănătății copilului. În toate aceste cazuri, salariatul trebuie să prezinte angajatorului un document doveditor pentru aceste situații.

O zi pentru a merge cu copilul la medic

Părinții trebuie să știe că o dată pe an au voie, din punct de vedere legal, să ducă copilul la medic, fără să fie nevoie de concediu. În acest caz, legea spune doar cum se cere această zi, dar nu și faptul că trebuie dată fix în ziua când mergem.

Totuși, de bun simț este ca acesta să fie scopul pentru care e acordată, angajatorul ar fi în drept să întrebe angajatul dacă într-adevăr a mers cu copilul la doctor în ziua respectivă sau a plecat la mare.

„Ziua liberă pentru îngrijirea sănătății copilului are un regim special, iar legiuitorul nu precizează că este plătită, deși acest aspect ar putea fi negociat în cadrul contractului colectiv de muncă sau chiar reglementat în regulamentul intern.

În acest caz, avem o procedură bine stabilită în cadrul actului normativ (Legea 91/2014), iar părintele sau reprezentantul legal al copilului trebuie să depună cererea cu cel puțin 15 zile înainte de data respectivă, angajatorul fiind obligat să acorde ziua liberă, cu excepția cazului în care primește, simultan, cereri din partea mai multor salariați, care depășesc 5% din numărul total de angajați.

Nici în aceste situații nu poate refuza acordarea zilei liberei, însă poate programa, prin rotație, zilele lucrătoare libere, astfel încât să nu îi fie afectată activitatea”, a explicat Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă, pentru avocatnet.ro.

Ce înseamnă liberele pentru evenimente familiare speciale

Așa cum se precizează în codul muncii, angajații din România au dreptul la zile libere pentru evenimente speciale deosebite. Acestea sunt plătite și nu sunt incluse în zilele de concediu de odihnă.

În lege nu este stipulat și numărul acestora, însă majoritatea angajatorilor folosesc limitele rămase de la fostul CCM unic, unde erau prevăzute 5 zile libere pentru căsătoria salariatului sau 2 zile libere pentru căsătoria copilului. De asemenea, angajatorul trebuie să acorde zile libere și pentru decesul soțului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului.

Dacă donezi sânge, îți iei liber

Mai mult, este important de știut că donatorii de sânge au o zi liberă plătită pe an. Actul normativ care prevede acest drept nu face referire ca la o zi liberă plătită, însă părțile pot negocia dacă această zi să fie plătită, fie prin contractul colectiv de muncă, fie prin regulamentul intern.

Și în cazul procedurii de fertilizare în vitro, salariații din România au dreptul la un concediu suplimentar de trei zile (o zi la data efectuării puncției ovariene și două zile începând cu data efectuării embriotransferului).

„Cererea privind acordarea acestui concediu de odihnă va fi însoțită de scrisoarea medicală eliberată de medicul specialist, în condițiile legii, însă momentul va fi stabilit ținând cont atât de recomandarea medicului specialist, cât și cu respectarea principiului bunei-credințe”, mai spune Dan Năstase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net