Veste bună! Cine sunt românii care ar putea beneficia de o zi liberă în plus

Ultima actualizare:

Atât bugetarii, cât și angajații din privat, ar putea să aibă o nouă zi liberă, dacă un proiect de lege, depus recent la Senat de USR, va fi votat.

Românii ar putea să primească, în curând, o nouă zi liberă / foto: Pixabay
Românii ar putea să primească, în curând, o nouă zi liberă / foto: Pixabay

Deputatul USR a depus, în Parlament, două proiecte de lege. Primul prevede predarea educației de prim ajutor în școli, iar al doilea propune ca angajații, care urmează cursuri de prim ajutor, să poată solicita o zi liberă.

Concret, angajatorii ar trebui să-și poată deconta, din impozitul pe profit, zilele libere, se arată într-un comunicat de presă.

Care este scopul proiectului de lege

Demersul USR vine după tragedia de la Cluj, unde o elevă a murit înecată cu un jeleu. Prin acest proiect, spun politicienii, vor ca tot mai mulți români să aibă noțiuni de prim ajutor.

„Educația de prim ajutor salvează vieți. Este primul pas pe care îl putem face - să pregătim generațiile viitoare să fie pregătite.

De când am preluat mandatul, lucrez pentru a introduce Educația de prim ajutor în școlile noastre. Îmi doresc ca toți copiii să fie pregătiți să acorde ajutor în situații-limită.

Să poată salva vieți dacă situația o cere. Dar, pentru asta, trebuie ca Educație de prim ajutor să fie o materie atractivă, predată de specialiști cu pregătire psihopedagogică și cu o bază practică.

Copiii au nevoie să înțeleagă, să vadă, să exerseze, nu să învețe pe de rost”, declară deputatul USR Alin Apostol, potrivit antena3. 

Ziua liberă poate fi solicitată de orice angajat

Ziua liberă pentru participarea la cursuri de prim ajutor va putea fi solicitată de orice salariat, fără să conteze dacă sunt angajat la stat sau la privat.

Românii vor putea opta cursurile de prim ajutor la „instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri", după cum apare în document.

Proiectul de lege a fost făcut de USR, după ce reprezentații partidului s-au întâlnit cu cu experți în prim ajutor, atât din partea Crucii Roșii, cât și din partea DSU, cu reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Administrației Prezidențiale.

Așadar, angajații care vor să facă acest curs de prim ajutor, vor putea solicita o zi liberă, pentru participarea la acestea, iar angajatorul să poată deconta integral la stat, din impozitul pe profit, zilele libere astfel acordate.

„70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii.

Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situația producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, precizează Alin Apostol.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nemo a  câștigat Eurovision pentru Elveţia cu The Code  Foto X ESC Discord jpg
image
image
image
image
image
image
image png
gradinile fermecate ale dragonilor colaj facebook jpg
parasutism MapN jpg
dan bittman
Elevă la examen - simulare evaluarea nationala - subiecte FOTO Inquam / George Călin
image png
depresie, burnout jpg
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net