Veste bună pentru românii cu credite în euro! Decizia intră în vigoare din 12 iunie 2024

Veste bună pentru românii cu credite! Banca Centrală Europeană (BCE) a redus săptămâna trecută costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani. Prin urmare, românii care au credite în euro vor plăti rate mai mici. Decizia va intra în vigoare pe 12 iunie 2024.

Veste bună pentru românii cu credite! / foto: arhiva Click!
Veste bună pentru românii cu credite! / foto: arhiva Click!

Consiliul guvernatorilor a decis să reducă rata dobânzii de referință cu 0,25% la 3,75%, după ce a înregistrat progrese în lupta cu inflaţia ridicată. De exemplu, pentru un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, rata lunară va fi redusă cu aproximativ 32 de lei comparativ cu trimestrul anterior.

Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE, potrivit dcbusiness.ro.

De asemenea, și Banca Națională a României (BNR) este posibil să urmeze exemplul BCE și să reducă dobânda de referință în perioada următoare. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) va scădea de la 1 iulie de la 5,90% la 5,86%. Prin urmare, pentru un credit de tip Noua Casă în valoare de 250.000 lei pe 30 de ani, rata pe lună va scădea cu aproximativ 8 lei.

Rate mai mici din 12 iunie 2014

Pentru 20 de țări, inflația în zona euro a scăzut de la peste 10% la sfârșitul anului 2022 la aproape 2%, obiectivul BCE în ultimele luni, fiind raportate scăderi ale prețurilor carburanților și normalizării lanțurilor de aprovizionare post-pandemie. Însă, recent, progresul în reducerea inflației a încetinit, iar progresele pentru viitoarele reduceri de dobândă rămân incerte.

Cu toate că BCE a scăzut săptămâna trecută dobânda de bază, pentru prima dată din 2019, s-a decis majorarea, simultan, pentru prognoza de inflație pentru acest an și pentru anul următor, subliniind că orice noi reduceri de dobândă vor depinde de viitoarele date economice.

„Experții estimează o inflație totală medie de 2,5% în 2024, de 2,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Conform proiecțiilor, rata medie a inflației exclusiv produse energetice și alimente va fi de 2,8% în 2024, de 2,2% în 2025 și de 2,0% în 2026”, se arată în comunicatul BCE.

Această evoluție sugerează că BCE va păstra dobânzile la un nivel suficient de mare pentru a controla prețurile și pentru a asigura stabilitatea economică în zona zero.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net