Paștele Catolic 2022. Mesajele transmise de Papa Francisc și președintele Klaus Iohannis

Ultima actualizare:

Peste un miliard de creștini catolici și protestanți sărbătoresc la data de 17 aprilie Învierea Domnului, iar între aceștia peste un milion și jumătate sunt români. După doi ani în care slujbele religioase de Paște au fost desfășurate cu resgtricții din cauza pandemiei, acest an autoritățile au relaxat măsurile, iar credincioșii au putut participa la ceremoniile dedicate Învierii. 

Papa Francisc a transmis un mesaj de pace Sursă foto: Profimedia
Papa Francisc a transmis un mesaj de pace Sursă foto: Profimedia

În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioșii romano-catolici și reformați au luat parte la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la o nouă viață. 

Citește și: Paștele Catolic 2022. Ce tradiții și obiceiuri se respectă

La Vatican, slujba de Înviere s-a desfășurat fără restricții, iar Papa Francisc a vobit despre ororile războiului din Ucraina. Alături de el au fost primarul orașului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov (care fusese răpit de forțele ruse, dar ulterior a fost eliberat), și trei parlamentari ucraineni. El a îndemnat la pace și și-a încheiat mesajul plin de emoție spunând "Hristos a Înviat" în limba ucraineană. 

 „În acest întuneric provocat de război, provocat de cruzime, cu toții ne rugăm. Ne rugăm pentru voi și alături de voi în această seară. Ne rugăm pentru toată suferința voastră. Putem doar să vă oferim apropierea noastră și rugăciunea noastră și să vă spunem să aveți curaj și că suntem alături de voi. Celebrăm cel mai important lucru: Hristos a Înviat!”, a transmis Papa Francisc. 

Și în România, slujba de Înviere s-a desfășurat fără restricții. Sute de oameni au participat la ceremonia religioasă la Iași, iar întreaga slujbă a fost transmisă live în mediul online. 

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, cu ocazia Paștelui Catolic 

Ținând cont că în România există peste un milion jumătate de catolici și protestanți care sărbătoresc Paștele, președintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu această ocazie. Klaus Iohannis a vorbit despre semnificația jertfei și a transmis gândurile sale bune celor care fug din calea războiului din Ucraina. În plus, el s-a adresat și creștinilor ortodocși care duminică, 17 aprilie, sărbătoresc Floriile. 

„Transmit tuturor credincioșilor romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici urarea de a sărbători Învierea Domnului cu sănătate și iubire, în comuniune cu cei dragi.

Totodată, îi salut călduros pe credincioșii care celebrează duminică Floriile, o sărbătoare a bucuriei pentru întreaga creștinătate.

De Sfintele Paști înțelegem mai profund mesajul Jertfei și suntem pătrunși de Lumina Învierii. Să nu îi uităm, în această perioadă, pe semenii noștri greu încercați din Ucraina. Prin solidaritatea noastră, le putem oferi alinare și speranță celor care caută refugiu din calea războiului.

Vezi și: Diferențe și asemănări între Paștele Ortodox și cel Catolic

Învierea Domnului să vă aducă tuturor pace, oriunde ați fi, în țară sau în comunitățile diasporei, iar iubirea aproapelui să triumfe pretutindeni în lume", a fost mesajul lui Klaus Iohannis.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

image
image
image
image
image
image
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net