13 alimente pe care le poţi mânca şi după ce expiră

simeon stalpnicul png

Anual, la nivel mondial se aruncă la gunoi mâncare în valoare de 317 miliarde de dolari! Recent o echipă de cercetători britanici de la un laborator de analize alimentare au descoperit că, dacă sunt ambalate şi păstrate corespunzător, multe alimente din frigider pot fi consumate şi după data de expirare. Iată care sunt alimentele minune.

1. Conservele

Ştiaţi că majoritatea conservelor au pe ambalaj un termen de garanţie care anunţă data limită de consum cu aproape patru ani înainte ca alimentul din interior să se altereze? Important este să le ţineţi în frigider, să le feriţi de razele soarelui şi să nu fie sparte.

2. Biscuiţi şi chips

Dacă punga sau ambalajul nu au fost compromise şi biscuiţii au fost ţinuţi la o temperatură constantă în cămară, pot fi consumaţi şi dacă au expirat acum două săptămâni de exemplu. Dacă vreţi să le redaţi gustul, băgaţi-i la microdunde 40 de secunde.

3. Paste

Pastele făinoase au de obicei o durată de viaţă extrem de lungă faţă de alte produse. Important e să le ţineţi la rece, într-un borcan uscat, ferite de aer. Atenţie: se pot consuma şi la trei ani după data de expirare menţionată iniţial pe pachet.

4. Ouă

Ştiaţi că ouăle pot fi consumate şi la trei săptămâni după ce expiră? Asta dacă le ţineţi în partea de jos a frigiderului, ci nu în cofrajul de pe uşă. Înainte să le consumaţi puneţi-le într-o oală cu apă. Dacă plutesc sau miros urât aruncaţi-le! Dacă nu, poftă bună!

5. Legume îngheţate

Teoretic, produsele stocate în congelator pot rezista la infinit. Legumele congelate, păstrate în ambalajul original pot fi consumate şi la ani buni după data de expirare înscrisă pe produs. Singurul lucru care se schimbă la ele este textura după fierbere.

6. Pâinea

Pe ambalajul pâinii este trecută data limită recomandată consumării produsului în condiţii calitative optime. Însă dacă ţineţi pâinea în frigider, aceasta poate rezista până la câteva săptămâni. Dacă o lăsaţi pe bufet mucegăieşte şi devine sfărâmicioasă.

7. Murături

Castraveciorii şi gogoşarii muraţi în oţet sau în saramură pot fi consumaţi şi după ani buni de la data ambalării, dacă sunt ţinuţi la o temperatură scăzută. Bacteriile nu se dezvoltă în oţet sau sare şi asta împiedică alterarea produsului.

8. Iaurtul

Atâta timp cât nu a fost desfăcut ambalajul, iaurtul achiziţionat din comerţ poate fi consumat şi la două săptămâni de la data expirării. Dacă însă, atunci când deschideţi recipientul simţiţi un miros neplăcut, e mai bine să nu riscaţi.

9. Ciocolată

Ciocolata are gust bun şi după câteva luni de la depăşirea termenului de garanţie. Formează într-adevăr o peliculă albă la suprafaţă din cauza zahărului din compoziţie care începe să se cristalizeze. Dar dacă gustul e bun, o puteţi mânca liniştiţi.

10. Brânza tare

Mulţi aruncă brânza dacă a prins un pic de mucegai, dar mucegaiul nu e periculos decât pe brânza moale de tip brie, camembert sau ricotta. Tăiaţi pelicula de mucegai, dacă nu vă place şi mâncaţi cu încredere chiar dacă a expirat acum cinci luni.

11. Salata

Dacă frunza de salată este încă verde şi fermă nu are rost să o aruncaţi la gunoi doar pentru că a prins un pic de gălbeneală la margini, sau a depăşit data de expirare de pe ambalaj. Dacă aţi ţinut salata în sertarul de jos al frigiderului, rezistă şi 2 săptămâni.

12. Alcoolul

Spre deosebire de vin, tăriile au o viaţă lungă dacă sunt ţinute în frigider. Temperatura lor de păstrare e de 2-5 grade Celsius, la întuneric. Cu siguranţă un whisky bun este acela de care aţi uitat în frigider şi l-aţi desfăcut la ani buni după ce a expirat.

13. Laptele

Atunci când vine vorba de laptele din comerţ, atâta timp cât miroase bine şi are un gust plăcut, înseamnă că poate fi consumat. Termenul înscris pe ambalaj este pur orientativ. Laptele din cutiile de carton rezistă şi două săptămâni după ce a expirat.

cub toma caragiu png
Nella Pignatelli webp
mihai bendeac jpg
Cutremur la granița Turciei cu Siria 6 februarie 2023 Foto AFP
FotoJet jpg
Cutremur la granita Turciei cu Siria  6 februarie 2023  Foto Epa Efe
Nuanţele metalice de ruj  jpeg
cadouri pentru sfantul valentin jpeg
image
image
image
image
image
image
Cutremur la granita Turciei cu Siria  6 februarie 2023  Foto Epa Efe
FotoJet jpg
Nella Pignatelli webp
cub toma caragiu png
calendar ortodox 2021 6 februarie sfintii cuviosi varsanufie cel mare si ioan profetul doxologia jpeg
Cutremur la granița Turciei cu Siria 6 februarie 2023 Foto AFP