Afecțiunea de care suferă tot mai multe femei. „Ţin diete stricte și nu consumă suficientă carne, suficiente ouă, legume"

Una din trei românce suferă de această afecțiune, iar multe dintre femei nici măcar nu își dau seama cât de gravă este situația în care se află. Este vorba despre lipsa de fier din organism. Medicii de familie şi hematologii trag un semnal de alarmă și spun că alimentația este foarte importantă, iar suplimentele nu trebuie luate după ureche. 

Tot mai multe românce cu deficit de fier Foto: Shutterstock
Tot mai multe românce cu deficit de fier Foto: Shutterstock

Ce spun medicii de familie 

Sunt niște persoane cu o paloare mai mare a pielii dar și a sclerelor zicem noi, albul ochiului este palid și se simt obosite, fără vlagă au eventual și amețeli din vreme în vreme. Genul acesta de simptome te pot duce cu gândul la o anemie", a declarat medicul de familie Eva Cristescu, pentru Observatornews.ro. Aceste simptome înseamnă o posibilă anemie. Lipsa de fier împiedică organismul să producă hemoglobină, responsabilă pentru transportul oxigenului în întreg corpul.  

Cei care ignoră primele semnale că e ceva în neregulă în corp, ajung la spital cu complicaţii. Medicii de la Spitalul Colentina din Capitală, de exemplu, spun că există cazuri unde a fost nevoie inclusiv de perfuzii.

„Ţin diete stricte și nu consumă suficientă carne, suficiente legume și ouă"

Cele mai multe tinere află că au deficit de fier atunci când rămân gravide. Conform Organizației Mondiale a Sănătății anemia apare la 36,5% dintre femeile însărcinate și 29,6% la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 ani care nu sunt însărcinate. 

Ţin diete stricte și nu consumă suficientă carne, suficiente ouă, legume cu frunze verzi. Apare pulsul crescut, tahicardia care în timp poate să ducă la mărirea cordului și insuficiență cardiacă", potrivit unui medic ginecolog. 

Poate fi afectată evoluția sarcinii

În plus dezvoltarea normală a fătului, dar și evoluția sarcinii poate fi afectată. Cea mai mare greşeală pe care o fac româncele este să ia suplimente fără prescripţie. Pot avea afecţiuni, fără să ştie, care sunt agravate de surplusul de fier.

Cauze ale pierderii de fier 

Fierul se găsește, în principal, în sânge, deoarece este stocat în globulele roșii. O deficiență de fier poate apărea atunci când o persoană pierde mult sânge în urma unei leziuni, în special la nivelul tubului digestiv, a unei nașteri sau a unei menstruații abundente. În unele cazuri, pierderea lentă de sânge, din cauza unor boli cronice sau a unor tipuri de cancer, poate duce la o deficiență de fier. 

Capacitate scăzută de a absorbi fierul 

Unele persoane nu sunt capabile să absoarbă suficient fier din alimentele pe care le consumă. Acest lucru se poate datora unei probleme la nivelul intestinului subțire, cum ar fi boala celiacă sau boala Crohn sau dacă o porțiune din intestinul subțire a fost îndepărtată. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
image
actualitate.net
image
actualitate.net