Ai gastrită? Iată ce este bine să mănânci!
Regimul alimentar este una dintre primele schimbări pe care trebuie să le faci dacă ești diagnosticat cu gastrită. Descoperă ce este bine să incluzi în dietă și ce nu!
Dacă suferi de gastrită, poţi avea simptome precum arsuri sau dureri de stomac, dureri de cap, slăbiciune, greaţă ori lipsa poftei de mâncare. Este bine să ştii însă că există cazuri în care boala poate evolua şi fără simptome. Consumul de alcool, abuzul de cafea, fumatul (mai ales pe stomacul gol), dar şi alimentele prea reci sau prea fierbinţi, condimentele şi un regim de viaţă stresant se numără printre factorii care duc la apariţia gastritei.
- Ai voie carne fiartă
Poţi consuma carne fiartă de pui, de vită sau de porc şi rasol de peşte. Sunt recomandate şi făinoasele albe şi mămăliga, pe care trebuie să o fierbi foarte bine. De asemenea, ai voie să mănânci brânză dulce de vaci, caş proaspăt, lapte şi ouă fierte moi.
Foarte indicate sunt supele de zarzavat strecurate şi piureurile sau sufleurile de legume, cum ar fi dovlecei, cartofi ori morcovi. Sunt permise şi sucurile sau compoturile din fructe dulci, iar la desert poţi alege frişcă, budincă de făinoase sau prăjituri cu brânză de vaci.
Zahărul trebuie consumat cu moderaţie, putând fi înlocuit cu miere. Uleiul vegetal, margarina nesărată şi untul proaspăt pot fi incluse în dietă.
Află pe clicksanatate.ro ce alte alimente sunt indicate dacă suferi de gastrită