Alimentele care provoacă insomnii și indigestie dacă le consumi înainte de culcare. Rețeta ideală pentru o cină sănătoasă
Știai că există alimente care îți pot sabota somnul? Le consumi zilnic, fără să știi că pot avea un efect dăunător asupra digestiei înainte de culcare. Iată despre ce produse alimentare este vorba și ce alternative îți pot oferi o masă nutritivă la cină.

Mezelurile se numără printre alimentele care îți pot afecta somnul dacă le consumi la cină. Nutriționiștii nu recomandă salamul chorizo sau alte produse din carne de porc. Nici măcar șunca fiartă sau pieptul de curcan nu sunt indicate, întrucât îngreunează la fel de mult digestia.
Lactatele procesate sunt și ele un factor care dăunează sănătății. Specialiștii spun că acestea conțin cantități mari de zahăr și ar trebui evitate la cină. Poți, în schimb, să optezi pentru un iaurt natural, deoarece grăsimea din lapte este mult mai sănătoasă. Același lucru se aplică și în cazul brânzeturilor, care ar trebuie să fie consumate în cantități reduse.
Leguminoasele pot duce adesea la disconfort abdominal și balonare, așa că este recomandat să le evităm la masa de seară pentru a nu ne afecta calitatea somnului.
Carbohidrații trebuie evitați complet la cină, deoarece sunt un factor major în supraîncărcarea digestiei.
Ciocolata are un conținut ridicat de zahăr, cofeină și carbohidrați, ceea ce poate afecta somnul. Astfel, nutriționiștii recomandă consumul ei la micul dejun sau în prima parte a zilei.
Carnea roșie are o cantitate semnificativă de grăsimi saturate, astfel că nu ar trebui consumată înainte de culcare. Mai mult, acest tip de carne conține multe calorii și este greu de digerat.
Produsele de tip fast-food trebuie și ele evitate, dar să nu uităm și de fructele bogate în calorii, precum mandarine, portocale, lămâi, căpșuni sau kiwi. De asemenea, evitați pe cât posibil consumul băuturilor carbogazoase, deoarece pot provoca insomnie și agitație în timpul somnului, potrivit specialiștilor.
Cea mai sănătoasă rețetă pentru cină
Această cină constă în două feluri de mâncare, respectiv supă cremă de morcovi cu turmeric și omletă cu ton, spanac și brânză de vaci. Cele două preparate sunt combinația ideală atât pentru o masă sănătoasă, cât și pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, dar și pentru a ne menține silueta.
Pentru supă avem nevoie de: supă de legume, morcovi, ceapă, piper, turmeric, ulei de măsline extravirgin, lapte, sare.
Pentru omletă: 1 ou, 1 conservă de ton în apă, spanac, brânzp de vaci.
Potrivit adevărul, tot ce trebuie să faci este că călești timp de 5 minute, ceapa tăiată mărunt alături de morcovii curățați și tăiați felii. Ulterior, adaugă turmeric și piper, deoarece au efecte antiinflamator și intensifică aroma. La final, pune supa de legume și gătește la foc mic cu capac pentru aproximativ 25 de minute.