Care sunt cele trei fructe care îngrașă. Românii le consumă în special în timpul verii

Medicul nutriționist Mihaela Bilic scoate în evidență greșelile pe care le facem în fiecare zi atunci când cumpărăm fructe. Sunt alimente sănătoase și nutritive, dar unele pot contribui la creșterea în greutate. Care sunt cele 3 fructe consumate de români, în special vara, care îngrașă mult?

Care sunt cele trei fructe care îngrașă cel mai mult / foto: Pexels
Care sunt cele trei fructe care îngrașă cel mai mult / foto: Pexels

Mihaela Bilic, medic nutriționist, ne spune ce fructe ar trebui să consumăm și care sunt cele care pot contribui la creșterea în greutate:

„Cărțile de nutriție nu se modifică așa rapid precum precum ingineria genetică și tot ce înseamnă industria alimentară. Nu mai există cireșe nedulci, fără gust. Cireșele într-un top al fructelor care îngrașă, cireșele sunt în top trei, alături de pepeni și struguri.

Cireșele, pepenele roșu și strugurii sunt fructele care îngraşă cel mai tare

Pepenele roșu îngrașă foarte tare. Noi avem și o problemă de cantitate. Poate nu ne-ar îngrășa atât de tare dacă ar fi mai scumpe și ar trebui să mâncăm puțin. Avem această lipsă de limită când vine vorba de fructe. Fructoza nu crește glicemia. Au diabeticii voie să mănânce fructoză pentru că nu le crește glicemia, dar nu e pentru că nu îngrașă. Are tot patru calorii pe gram, ca și zahărul.

Din păcate însă nu putem să consumăm fructoză prin efort fizic. Nicio celulă nu funcționează cu fructoză. Dacă depășim 10 grame de fructoză într-o zi, ficatul nu are ce să facă cu ea și o transformă în grăsime. Trebuie să avem această conștientizare a bunătății din fructe. Fructele sunt bune, sunt naturale, cel mai sănătos desert, însă în cantitate mare fructele îngrașă.

Nu toate fructele sunt la fel. Fructele care au multe fibre - sunt niște fibre speciale în fructe, pectine se numesc, se umflă la contactul cu apa, se transformă într-un gel – sunt un miracol pe care l-a făcut natura când a pus fructoză în fruct, a pus-o cu antidotul. Adică în fruct avem fibre, avem multă apă. Această pulpă a fructelor este ca un burete care ține fructoza. Deci noi când mâncăm fructele, dacă nu le transformăm în suc, viteza de absorbție a fructozei este mai mică. Sau chiar din unele fructe putem spune că nu se absoarbe mare lucru tocmai pentru că au multe fibre”, a declarat Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii „Doctor de Bine”.

Fructele „prietenoase cu silueta”

Cu toate acestea, există și fructe „prietenoase cu silueta”, precum ar fi căpșunile: „Căpșunile nu îngrașă. Sunt fructe prietenoase cu silueta. Chiar se spune că au și efect atfrodisiac. Le putem mânca și cu suta de grame, și cu jumătate de kilogram, și cu un kilogram.

La cireșe, nu. Un kilogram de cireșe înseamnă un castronel, un pic plin. Putem, la limită, să le ținem în doi pumni. Deci, surprinzător de puțin câte cireșe intră într-un kilogram. Foarte greu de crezut că mâncăm cinci-șase cireșe. Dacă vrem să mâncăm mai multe, aș putea spune să renunțați la o masă sau în ziua respectivă să faceți o cură de cireșe

La pepene avem un mic secret. Pepenele roșu și pepenele galben au pigmenți pentru piele. Pepenele galben are de trei ori mai multe fibre decât cel roșu. Concluzia este că, la același conținut de fructoză, din pepenele galben se absoarbe mai lent. Avem un prieten în pepenele galben pentru siluetă”, a mai spus medicul nutriționist.

image
image
image
image
image
image
ceapa cartofi jpg
lavanda 1 jpg
telefon jpg
mancare de fasole verde jpeg
Cartofi prajiti Foto shutterstock 782040517 jpg
femeie vara rochie inflorata shutterstock 77805982 jpeg
reguli noi aeroport jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net