Cele trei băuturi populare pe care un endocrinolog le-a exclus în totalitate. De ce sunt atât de periculoase
Sănătatea sistemului endocrin este influențată de ceea ce consumăm zilnic, prin urmare un endocrinolog atrage atenția cu privire la trei categorii de băuturi care pot perturba echilibrul hormonal, mai ales dacă sunt consumate frecvent. Specialistul le evită în totalitate!

Într-o postare publicată pe canalul său de TikTok, endocrinologul Alessia Roehnelt, cunoscut drept „endohealthdoc”, le-a dezvăluit urmăritorilor săi (într-un filmuleț apreciat de 50.000 de persoane și distribuit de peste 11.000 de ori) ce băuturi a exclus cu desăvârșire.
Cafeaua din capsule, pusă pe lista neagră
O băutură pe care medicul a exclus-o este cafeaua din capsule. Medicul a pus-o pe lista neagră din cauză că substanțele nocive eliberate din plasticul capsulelor în contact cu apa fierbinte pot ajunge direct în băutură, afectând în timp echilibrul hormonal și favorizând apariția unor probleme de sănătate pe termen lung: „Când faci cafea cu K-cup, practic torni apă clocotită printr-o mică ceaşcă din plastic. Asta eliberează microplastice şi chimicale în cafeaua ta”, a explicat ea.
Ceaiul decofeinizat, o altă băutură de evitat
O altă băutură pe care o evită este ceaiul decofeinizat, băutura obținută din pliculețe de ceai procesat. Specialistul avertizează că procesul de decofeinizare implică folosirea solvenților chimici agresivi, substanțe care afectează sistemul endocrin: „Folosește un ceai din plante, cum ar fi menta sau mușețelul”, recomandă Alessia Roehnelt ca alternativă.
Medicul nu recomandă băuturile cu electroliți
Pe lista neagră se află și băuturile cu electroliți, promovate pentru capacitatea lor de a restabili echilibrul electrolitic și de a hidrata rapid organismul. Medicul recomandă, însă, prudență în consumul acestora, întrucât multe dintre ele conțin coloranți alimentari, îndulcitori artificiali și alte substanțe care pot deveni nocive dacă sunt consumate frecvent și pe termen lung. Mai mult, din cauză că sunt ambalate în sticle de plastic, aceste băuturi contribuie la eliberarea de microplastice și compuși toxici, mai ales când sunt expuse la căldură sau la lumină, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății.




































