Cum ne protejăm de caniculă. 13 sfaturi care ne scapă de neplăceri

Ultima actualizare:

    Săptămâna aceasta vor fi până la 38 de grade, la umbră
Săptămâna aceasta vor fi până la 38 de grade, la umbră

A venit vara iar meteorologii anunţă temperaturi extrem de mari. Dar pentru că până de curând vremea a oscilat de la frig la cald, orgasismul nu a avut timp să se adapteze. Diabeticii, cei cu boli de inimă, astm sau tensiune pot face infarct. Specialiştii spun că dacă respectăm câteva reguli am putea scăpa de neplăceri pe timp de caniculă.

Pentru a evita problemele medicale din cauza caniculei, reprezantanţii Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă spun că ar trebui să luăm măscuri cu mult înainte să se instaleze temperaturile extrem de mari. În acest sens a fost elaborat un ghid al cetăţeanului pentru situaţii de urgenţă.

 Iată ce trebuie făcut înainte de începerea caniculei:

1. Verificaţi funcţionarea corectă a sistemului de aer condiţionat.

2.Izolaţi ferestrele. Montaţi temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii (exemplu: folie de aluminiu).

3. Acoperiţi ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%.

Dacă deja s-a instalat canicula, trebuie să se ţină cont de următoarele reguli:

4. Rămâneţi în casă şi limitaţi expunerea la soare. Ideal ar fi să locuiţi la etaje inferioare în cazul în care nu aveţi sistem de aer condiţionat. Petreceţi-vă cea mai mare parte a zilelor călduroase în clădiri publice precum biblioteci, şcoli, teatre, centre comerciale, etc

5. Mâncaţi regulat, echilibrat şi uşor. Evitaţi utilizarea sării.

6. Beţi multă apă.

7. Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.

8. Limitaţi consumul de băuturi alcoolice.

9. Purtaţi haine uşoare, răcoroase, colorate deschis care acoperă cat mai mult pielea. Protejaţi-vă faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.

10. Nu lăsaţi niciodată copiii sau animalele singure în autovehicule închise.

11.  Evitaţi muncile extenuante în partea cea mai călduroasă a zilei.

12.  Utilizaţi un sistem de contact permanent cu o altă persoană şi luaţi pauze frecvente.

13. Luaţi suplimente. Magneziul şi potasiul sunt minerale vitale pe timp de caniculă. Specialiştii spun că atât cei care au probleme cu inima, cât şi cei sănătoşi să consume alimente bogate în magneziu şi potasiu deoarece lipsa acestor două minerale poate duce la tulburări cardiace. Medicii recomandă ca atunci când sunt 40 de grade afară un organism sănătos care transpiră excesiv poate să ia suplimente pe bază de potasiu şi magneziu.

Ce afecţiuni se pot declanşa din cauza caniculei

Diabeticii, cei cu boli de inimă, astm sau tensiune pot face infarct sau atac vascular-cerebral pe fondul temperaturilor extreme şi deshidratării.

Iată câteva dintre problemele care pot apărea în caz de caniculă, simptomele lor şi cum puteţi acorda primul ajutor:

În caz de arsuri, care se manifestă cu înroşirea pielii şi dureri, posibil băşici, febră, durere de cap, faceţi un duş, folosind săpun pentru curăţarea porilor. Folosiţi îmbrăcăminte uscată, curată şi consultaţi un medic.

Dacă cineva are crampe, spasme dureroase, de obicei în muşchii de la picioare şi cei abdominali şi transpiraţie greoaie, este bine să duceţi victima într-o încăpere răcoroasă. Masaţi uşor muşchii afectaţi pentru a dispărea spasmele. Daţi-i să bea câte o jumătate de pahar de apă rece la fiecare 15 minute (fără cafeină sau alcool). Întrerupeţi administrarea lichidelor dacă victima are stare de vomă

Epuizarea este un alt simptom care poate apărea din cauza caniculei. Se manifestă prin transpiraţie greoaie dar pielea poate rămâne rece, palidă sau roşiatică. Pulsul este  slab şi este posibil ca temperatura corpului să fie normală, dar să înceapă să crească. Sunt posibile stări de leşin, ameţeală, vomă, oboseală sau dureri de cap. În acest caz, aşezaţi victima culcată într-un spaţiu răcoros. Scoateţi-i hainele. Puneţi-i haine răcoroase şi umede. Duceţi victima într-un spaţiu cu aer condiţionat. Dacă victima este conştientă daţi-i să bea apă. Asiguraţi-vă că o bea în înghiţituri mici. Daţi-i să bea câte o jumătate de pahar cu apă rece la fiecare 15 minute. Întrerupeţi administrarea lichidelor dacă victima are stare de vomă. Dacă victima începe să vomite solicitaţi imediat ajutor medical.

Accidentul Vascular Cerebral, considerat situaţie medicală de urgenţă severă, se manifestă prin temperatura corpului foarte mare, piele, fierbinte, roşie şi uscată, puls rapid şi slab, respiraţie rapidă, posibilă stare de inconştienţă. În acest caz, sunaţi la 112 sau duceţi victima de urgenţă la spital. Întârzierea poate fi fatală. Mutaţi victima într-un spaţiu răcoros. Scoateţi-i hainele. Introduceţi-o într-o cadă cu apă rece sau udaţi-i corpul cu cârpe reci. Urmăriţi dacă sunt probleme de respiraţia. Folosiţi aerul condiţionat. Se recomandă prudenţă maximă.

Canicula asociată cu seceta (lipsa de precipitaţii) poate afecta regiuni foarte mari şi un număr ridicat de oameni. Ea crează condiţii pentru manifestarea altor pericole precum incendii, viituri şi alunecări de teren.

Citeşte şi: Ce fac vedetele pentru a fenta canicula

Citeşte şi: Ce alimente sunt indicate când este caniculă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
cafea jpg
renovare apartament jpg
image png
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net