Cum să scapi rapid de sughiț

Ultima actualizare:

Aproape toată lumea a sughițat la un moment dat. În timp ce sughițul dispare de obicei de la sine în câteva minute, ele pot fi enervante și pot interfera cu mâncarea și vorbirea.

Mâncatul anumitor lucruri te poate ajuta să scapi de sughiț. Foto: Click.
Mâncatul anumitor lucruri te poate ajuta să scapi de sughiț. Foto: Click.

Există nenumărate trucuri pe care oamenii le folosesc pentru a scăpa de ele, de la respirația într-o pungă de hârtie până la consumul unei lingure de zahăr. Dar ce remedii funcționează de fapt?

Nu există multe studii care să evalueze eficacitatea diferitelor remedii pentru sughiț. Cu toate acestea, multe dintre ele sunt susținute de secole de dovezi anecdotice. În plus, unele dintre cele mai populare remedii îți stimulează nervii vagi sau frenici, care sunt conectați la diafragma.

Citiți mai departe pentru a afla despre cele mai populare și eficiente modalități de a scăpa de sughiț.

Cauze

Sughițul apare atunci când diafragma începe să crească involuntar. Diafragma este un mușchi mare care vă ajută să inspirați și să expirați. Când ai spasme, inspiri brusc, iar corzile vocale se închid, ceea ce provoacă un sunet distinctiv.

În cele mai multe cazuri, ele vin și pleacă repede. Factorii stilului de viață care pot provoca sughiț includ:

- mănâncă prea mult sau prea repede,
- băuturi carbogazoase,
- mâncăruri picante,
- fiind stresat sau entuziasmat emoțional,
- consumul de alcool,
- fiind expus la schimbări rapide de temperatură.

Cum să scapi de sughiț

Aceste sfaturi sunt destinate unor crize scurte de sughiț. Dacă aveți sughiț cronic care durează mai mult de 48 de ore, discutați cu medicul dumneavoastră. Acesta poate fi un semn al unei afecțiuni de bază care necesită tratament.

Tehnici de respirație și postură

Uneori, o schimbare a respirației sau a posturii vă poate relaxa diafragma.

Practicați respirația măsurată. Perturbați sistemul respirator cu o respirație lentă și măsurată. Inspirați numărând până la cinci și expirați numărând până la cinci.

Tine-ti respiratia. Inspirați o înghițitură mare de aer și țineți-l timp de aproximativ 10 până la 20 de secunde, apoi expirați încet. Repetați după cum este necesar.

Respirați într-o pungă de hârtie. Puneți o pungă de prânz de hârtie peste gură și nas. Inspirați și expirați încet, dezumflați și umflați punga. Nu folosiți niciodată o pungă de plastic.

Îmbrățișează-ți genunchii. Așezați-vă într-un loc confortabil. Du-ți genunchii la piept și aplecă-te înainte. Acest lucru comprimă și pieptul punând presiune pe diafragmă.

Folosește manevra Valsalva. Pentru a face aceasta manevra, încercați să expirați în timp ce vă ciupiți nasul și ținând gura închisă.

Puncte de presiune

Punctele de presiune sunt zone ale corpului care sunt deosebit de sensibile la presiune. Aplicarea unei presiuni asupra acestor puncte cu mâinile poate ajuta la relaxarea diafragmei sau la stimularea nervilor vagi sau frenici.

Trage de limbă

Tragerea de limbă stimulează nervii și mușchii gâtului. Prinde-ți vârful limbii și trage-l ușor înainte o dată sau de două ori.

Strânge-ți nasul

Masează-ți ușor artera carotidă. Aveți o arteră carotidă de ambele părți ale gâtului. Este ceea ce simți când îți verifici pulsul atingându-ți gâtul. Întindeți-vă, întoarceți-vă capul la stânga și masați artera din partea dreaptă într-o mișcare circulară timp de 5 până la 10 secunde.

Lucruri de mâncat sau de băut

Mâncatul anumitor lucruri sau schimbarea modului în care bei poate ajuta, de asemenea, la stimularea nervilor vagi sau frenici.

Bea apă cu gheață. Sorbirea lent de apă rece poate ajuta la stimularea nervului vag.

Sugeți un cub de gheață. Suge cubul de gheață timp de câteva minute, apoi înghite-l odată ce se micșorează la o dimensiune rezonabilă.

Bea apă din partea „greșită” a paharului.

Mănâncă niște zahăr. Puneți un praf de zahăr granulat pe limbă și lăsați-l să stea timp de 5 până la 10 secunde, apoi înghițiți.

Suge o lămâie. Unii oameni adaugă puțină sare la o felie de lămâie. Clătiți-vă gura cu apă pentru a vă proteja dinții de acidul citric.

Pune o picătură de oțet pe limbă.

Alte remedii

Alte câteva remedii pe care le puteți încerca includ gargara cu apă sau adulmecarea sărurilor mirositoare.

Când să vezi un medic

Cele mai multe cazuri de sughiț dispar în câteva minute sau ore. Dacă aveți în mod regulat sughiț sau aveți sughiț care durează mai mult de 2 zile, discutați cu medicul dumneavoastră. Sughitul poate fi un semn al unei afecțiuni de bază, cum ar fi:

reflux gastroesofagian (GERD)
accident vascular cerebral
scleroză multiplă

În plus, unele cazuri de sughiț sunt mai încăpățânate decât altele. Când se întâmplă acest lucru, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente care să îi ajute să se oprească. Medicamentele comune pentru sughitul cronic includ:

- baclofen (Gablofen),
- clorpromazină (torazina),
- metoclopramidă (Reglan).

Prevenirea sughițului

Cazurile obișnuite de sughiț care sunt declanșate de factorii stilului de viață pot fi prevenite de obicei prin modificarea obiceiurilor tale. Dacă observați că anumite comportamente vă cauzează sughițul, iată câteva lucruri de încercat:

- mâncați cantități mai mici per porție,
- mănâncă mai încet,
- evită alimentele picante,
- nu bea alcool,
- nu fuma,
- nu mesteca guma
- evitați băuturile carbogazoase,
- nu consumați ceva rece imediat după ce ați consumat ceva fierbinte
practica tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau meditația pentru a reduce stresul,scriu cei de la Healthline.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
examen jpg
image
image
image
image
image
image
Nicki Minaj profimedia 0717344716 jpg
praf saharian jpeg
cana jpg
shutterstock 2238691451 jpg
foto1 aglomerati autostrada 12711400 jpg
regina maria si familia ei  jpg
Scene ilustrate pe Columna lui Traian  Sursa Columna lui Traian, Cimec 2002 (3) jpg
watermelon 1838547 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net