De ce alcoolul își face efectul mai rapid când temperaturile sunt ridicate. Chiar și un cocktail banal poate fi mai puternic în sezonul cald
Știai că un simplu cocktail te poate ameți mai tare vara decât iarna? Cercetătorii au descoperit că toleranța la alcool scade în sezonul cald, așa că nu e de mirare că o băutură aparent slabă îți poate da peste cap toată ziua. Iată ce spun datele unui studiu recent!

Cercetătorii de la Universitatea Nagoya din Japonia au vrut să afle dacă anotimpurile influențează modul în care organismul procesează alcoolul. Pentru a testa această ipoteză, au crescut șoareci în condiții controlate, specifice iernii și verii, apoi le-au administrat alcool. Ei au aflat ulterior că șoarecii crescuți în condiții de iarnă și-au revenit mai repede după consum, semn că organismul tolerează mai bine alcoolul în sezonul rece decât în sezonul cald, arată studiul publicat în revista „Nature Communications”.
„Organismul pare mai vulnerabil la efectele alcoolului în timpul verii”, a punctat profesorul Takashi Yoshimura, coordonatorul cercetării, citat de „Daily Mail”.
Potrivit specialistului, aceasta ar fi și o explicație pentru numărul crescut de cazuri de intoxicații cu alcool înregistrate în spitalele din Marea Britanie în lunile de vară.
De ce „te lovește” alcoolul mai tare vara?
Studiul nu s-a limitat doar la șoareci. Cercetătorii au analizat și comportamentul metabolic al maimuțelor rhesus, o specie de primate apropiată genetic de oameni. Ei au descoperit că metabolizarea carbohidraților, proces esențial și în descompunerea alcoolului, este mai activă iarna, mai ales în cazul femelelor. Cu alte cuvinte, în sezonul rece, corpul arde mai eficient atât alimentele bogate în carbohidrați, cât și alcoolul.
Cimpanzeii consumă alcool și îl împart cu prietenii
Oamenii de știință au observat că inclusiv cimpanzeii sălbatici consumă fructe fermentate și le împart cu ceilalți membri ai grupului, comportament care sugerează că alcoolul are un rol social chiar și în lumea animală.
La oameni, consumul este frecvent asociat cu nevoia psihică și fizică de relaxare, evadare sau conectare socială: „Alcoolul duce la eliberarea de dopamină și endorfine, substanțele care ne induc o stare de fericire și relaxare”, a explicat cercetătoarea Anna Bowland, conform publicației britanice.
Totuși, specialiștii atrag atenția că există o limită sănătoasă ce nu ar trebui depășită! Conform recomandărilor specialiștilor de la SANADOR, o porție de alcool pe zi este suficientă pentru femei, iar bărbații nu ar trebui să consume mai mult de două. O porție înseamnă aproximativ 350 ml. de bere (5% alcool), 150 ml. de vin (12%) sau 45 ml. de băutură tare. Dacă aceste cantități sunt depășite constant pot să apară dureri de cap, amețeli și mahmureală severă!



































