De ce e bine să mănânci smochine. 11 beneficii ale acestor fructe dulci și aromate

Foarte bogate în nutrienți benefici pentru sănătate, smochinele se remarcă în primul rând prin aportul lor de fibre, necesare pentru menținerea unei digestii bune și a sănătății cardiace. Mici, delicioase, cu un gust dulce-acrișor, aceste fructe previn anemia, reglează tensiunea arterială și îți dau energie. 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Smochinele mai conțin o cantitate importantă de antioxidanți care ajută la stoparea acțiunii radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și diferite tipuri de boli. În plus, ajută la reducerea necesarului de insulină, tocmai de aceea sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet. Pe de altă parte, conținutul lor bogat în polifenoli, fier, potasiu, calciu, vitamina C și proteine, pe lângă un nivel scăzut de calorii, recomandă acest fruct ca fiind un aliment ideal pentru a fi inclus în mod frecvent în dietă.”, spune dr. Cătălin Luca.

Iată câteva din beneficiile pentru sănătate a acestor fructe:

Ajută la scăderea tensiunii

Datorită conținutului lor bogat în potasiu, smochinele sunt recomandate pentru controlul tensiunii arteriale și pentru reducerea riscului cardiovascular.

Combat obezitatea

Smochinele satisfac pofta de dulce, ceea ce înseamnă că ajută la înlocuirea dulciurilor preparate cu zahăr rafinat. Ele conțin zaharuri naturale care permit calmarea apetitului emoțional. Totodată, fibre conținute facilitează procesul digestiei, fapt ce contribuie la pierderea excesului de kilograme. Puteți să le includeți în shake-uri de fructe sau la deserturile de tip raw-vegan.

Cresc nivelele de energie

Fiind o sursă bună de zaharuri naturale, smochinele ajută la creșterea nivelelor de energie și îmbunătățesc starea emoțională. Ele oferă acel impuls necesar pentru a începe ziua în cel mai bun mod posibil.

Ajută la prevenirea cancerului

Conținutul lor bogat în antioxidanți, vitamine și minerale recomandă smochinele ca fiind un aliment capabil să combată acțiunea radicalilor liberi, prevenind astfel apariția cancerului. Conform unor cercetări medicale efectuate recent, consumul de smochine ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer de sân și de colon.

Ține sub control colesterolul

Smochinele conțin cantități importante de fibre solubile care sunt ușor de absorbit de către corp. Cea mai importantă dintre acestea este pectina, care contribuie la reducerea nivelelor de colesterol rău (LDL) din sânge.

Protejează contra degenerării maculare

Consumul a cel puțin 2 sau 3 porții de smochine zilnic poate reduce și combate în mod semnificativ degenerarea maculară care afectează în special adulții în jurul vârstei de 60 ani.

Combat problemele cardiovasculare

Cantitățile de omega 3 și omega 6 conținute de smochine împreună cu potasiul permit combaterea diferitelor probleme de sănătate relaționate cu sistemul cardiovascular: hipertensiunea arterială, riscul de atac cardiac sau problemele coronariene.

Previn diabetul

Un studiu medical recent a demonstrat că persoanele care consumă smochine în mod regulat tind să aibă nivelele de zahăr din sânge mai echilibrate decât persoanele care nu obișnuiesc să le consume. În general, acest fruct, împreună cu frunzele sale, reduce necesitatea de insulină, motiv pentru care este recomandat persoanelor care au diabet.

Acționează ca un laxativ natural

Așa cum este cazul și altor fructe, smochinele ajută la menținerea unei digestii optime datorită fibrelor pe care le conțin și efectului ușor laxativ pe care îl au. În plus, micile semințe pe care le conțin ajută la eliminarea toxinelor acumulate în corp.

Previn anemia

Culoarea specifică acestui fruct se datorează în mare parte conținutului său bogat în fier, component care este esențial în tratarea acestei afecțiuni. Consumul de smochine poate preveni și reduce anemia.

Reduc inflamația

Smochinele au de asemenea proprietăți antiinflamatorii care reduc durerile și inflamațiile în diferite zone ale corpului. Pot ajuta la tratarea ulcerelor stomacale, iar aplicate topic, pot reduce inflamațiile cutanate.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
cafea jpg
renovare apartament jpg
image png
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net