De ce se „lenevește“ bila?


    Dischinezia biliară poate semnala şi existenţa calculilor biliari, precum şi a pancreatitei acute sau cronice.www.clicksanatate.ro
Dischinezia biliară poate semnala şi existenţa calculilor biliari, precum şi a pancreatitei acute sau cronice.www.clicksanatate.ro

O durere în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste sau în capul pieptului, poate fi cauzată de dischinezia biliară, cunoscută mai ales ca bilă „leneșă”.

Dischinezia biliară reprezintă alterarea mecanismului de eliminare a bilei. Există 2 tipuri dischinezie biliară: hipertonă și hipotonă. „Cea hipertonă („fiere nervoasă“) apare când vezica se contractă des și foarte puternic, dar, în schimb, sfincterul nu se relaxează complet. Astfel, bila nu se evacuează corespunzător și apare durerea violentă la stimuli caracteristici urmată de diaree biliară (scaune moi, verzui).

Cea hipotonă („fiere leneșă“), mai frecventă, se manifestă prin evacuarea incompletă și întârziată, ce duce la stază, care predispune la infecții biliare și la formarea calculilor“, afirmă dr. Paul Boșonea, medic specialist gastroenterologie.

De ce apare și cum se manifestă

Probabilitatea de apariție a dischineziei biliare este mai mare la femei, după 40 de ani, obezitatea fiind un factor de risc. Și cei cu boli hepatice sau de pancreas sunt mai expuși acestei tulburări. Dischinezia biliară poate semnala și existența calculilor biliari, precum și a pancreatitei acute sau cronice.

Principalele manifestări ale bilei „leneșe“ sunt: durerea în partea dreaptă sus a abdomenului, care apare mai ales după o masă bogată în grăsimi și care durează 30 de minute sau mai mult, crampe sau disconfort sub coaste, indigestie, stări de vomă, gust amar, balonarea și oboseala.

Află pe Clicksanatate.ro în ce constă regimul dietetic necesar în dischinezia biliară!

5 ponturi să scapi de durerile articulare

Vărsături? Diaree? Află când trebuie să-l duci la medic!

FotoJet jpg
zodia singura de sarbatori jpg
cub andi moisescu olivia steer png
cub cristina spătar png
Nicolae si Elena Ceausescu jpg
foto sex jpeg
cub catalin botezatu dubai png
cub amal george cooney png
image
adevarul.ro
image
image
image
image
kate middleton   GettyImages 1446352862 jpg
Bradul din Gubbio jpg
Joc video Iisus Hristos jpg
Fishtopher jpg
Cadouri de Moș Nicolae 2022
eren yilmaz tiktok jpg