De ce tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Ultima actualizare:

Numărul cazurilor de cancer în rândul celor tineri a crescut brusc la nivel mondial. Este avertizarea specialiștilor din domeniul sănătății. Există măsuri de prevenţie care pot fi luate pentru a diminua riscurile de cancer. 

Femeie care suferă de o boală Foto: Shutterstock
Femeie care suferă de o boală Foto: Shutterstock

Cresc cazurile de cancer la cei sub 50 de ani 

Cancerele cu debut precoce, definite ca fiind cazurile diagnosticate la persoane sub 50 de ani, au crescut la nivel global cu un procent uluitor de 79%. În Statele Unite, Societatea Americană de Cancer a raportat că datele demografice ale pacienţilor cu cancer se deplasează din ce în ce mai mult de la persoanele în vârstă la  persoanele de vârstă mijlocie.

În timp ce adulţii cu vârsta peste 50 de ani au înregistrat o scădere a incidenţei globale a cancerului din 1995 până în 2020, s-a înregistrat o creştere notabilă în cazul persoanelor mai tinere de 50 de ani.

Cele mai frecvente tipuri de cancer

„Tipurile de cancer cu debut precoce care provoacă cel mai mare număr de decese şi cea mai mare povară la nivel global sunt cancerul de sân; cancerul de trahee, bronhii şi plămâni; şi cancerul de stomac şi colorectal, potrivit unui studiu 2023 publicat în revista BMJ Oncology. Acestea sunt statistici similare pentru populaţiile mai în vârstă.

În Statele Unite, cancerul pulmonar, cancerul colorectal, cancerul pancreatic şi cancerul de sân sunt cele patru cauze principale ale deceselor cauzate de cancer. Un raport al Societăţii Americane de Cancer a evidenţiat în special cancerul colorectal, care este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbaţii mai tineri de 50 de ani şi a doua la femeile sub 50 de ani", a declarat Leana Wen, expertul CNN în domeniul sănătăţii

„Unii cercetători indică rata tot mai mare a obezităţii din ultimele decenii, care este asociată cu riscul de apariţie timpurie a cancerului. Schimbarea obiceiurilor alimentare, mai exact creşterea consumului de alimente ultraprocesate, şi sedentarismul sunt, de asemenea, asociate cu rate mai mari de cancer. Alţii speculează că ar putea fi în joc factori de mediu, cum ar fi substanţele cancerigene eliberate în aer, apă şi alimente", a punctat specialistul. 

Ce măsuri de prevenție trebuie luate 

„De exemplu, în Statele Unite, US Preventive Services Task Force recomandă ca oamenii să înceapă screening-ul pentru cancerul de colon la vârsta de 45 de ani. De asemenea, grupul operativ a emis un proiect de recomandare ca femeile să înceapă să facă mamografii la vârsta de 40 de ani.

Ambele revizuiri reprezintă modificări ale ghidurilor. Înainte de 2021, oamenii erau sfătuiţi să înceapă screeningul pentru cancerul de colon la vârsta de 50 de ani. Modificarea privind mamogramele a fost propusă abia anul trecut şi nu a fost finalizată. Înainte de această recomandare, îndrumarea era ca majoritatea femeilor să înceapă mamografiile la vârsta de 50 de ani.

Este posibil ca cele cu antecedente familiale de cancer de sân să trebuiască să înceapă mamografiile la o vârstă mai timpurie. Astfel de orientări vor continua să fie revizuite. Cercetătorii vor lua în considerare factori precum schimbările demografice şi eficienţa instrumentelor de screening. Persoanele care prezintă un risc mediu ar trebui să urmeze recomandările existente, un motiv în plus  pentru care ar trebui să se asigure că îşi fac un control de sănătate anual. Acela este momentul în care se pot trece în revistă toate testele pe care trebuie să le facă, care includ screening-ul pentru cancer", a punctat specialistul. 

Oamenii să țină cont de istoricul familial 

„Este esenţial ca oamenii să îşi cunoască riscurile. Mai exact, trebuie să ştie care este istoricul lor familial şi dacă au alte afecţiuni medicale sau factori legaţi de stilul de viaţă care le cresc riscul de cancer cu debut precoce. Toată lumea ar trebui să încerce să îşi afle istoricul familial de cancer.

Să-şi cunoască propriul istoric medical şi să-şi întrebe medicul dacă o anumită afecţiune le poate creşte riscul de cancer. De asemenea, nu uitaţi să menţionaţi toţi factorii legaţi de stilul de viaţă, inclusiv fumatul, consumul de alcool, obiceiurile alimentare şi activitatea fizică", avertizează medicul.

Fumatul şi consumul mare de alcool sunt factori de risc majori 

Renunţarea la fumat şi reducerea consumului de alcool sunt paşi importanţi. Doar unul sau două minute de exerciţii fizice viguroase pe zi pot reduce riscul de cancer, la fel ca şi reducerea alimentelor ultraprocesate. De asemenea, este important de reţinut că aceste modificări ale stilului de viaţă nu numai că reduc riscul de cancer, ci sunt aceleaşi care reduc probabilitatea de boli de inimă şi de deces prematur.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net