Muşeţelul este cel mai bun antiinflamator

Ultima actualizare:

  Foto: 123rf
Foto: 123rf

Dacă, pe de o parte, scoate la lumină plante medicinale uitate, pe de altă parte, dr. Ovidiu Bojor verifică valenţele terapeutice atribuite până acum şi identifică altele noi în cazul unor plante cu o largă notorietate. Muşeţelul are multiple acţiuni tămăduitoare, scoase la lumină şi de dr. Bojor.

Foarte prezent în limbajul cotidian, muşeţelul, a cărui recoltare optimă se face în luna iunie, pare să fie o adevărată emblemă a plantelor medicinale şi, în general, a fitoterapiei, statut justificat de proprietăţile sale terapeutice.

 • Extractele pe bază de flori de muşeţel s-au dovedit a avea acţiune antiinflamatoare, antiseptică şi antispastică la nivelul stomacului şi al duodenului. Infuzia de flori de muşeţel comportă şi efecte hipnotice, inducând un somn liniştit.
 • Mai mult, florile de muşeţel sunt protectoare şi curative în reacţiile interne şi externe produse de iradieri. De aceea, atât radiologilor, cât şi bolnavilor care recurg la cobaltoterapie, li se recomandă zilnic un litru de infuzie de flori de muşeţel.
 • Extern, muşeţelul are efecte benefice în stările inflamatorii ale pielii şi mucoaselor, în bolile microbiene ale pielii, ale cavităţii bucale şi ale gingiilor.
 • De asemenea, sub formă de inhalaţii, e recomandat în inflamaţiile ano-genitale.

Tratamentul cu flori

 • Pentru utilizarea internă, se prepară o infuzie dintr-o lingură de flori la o cană de apă; se beau 2-3 căni pe zi.
 • Pentru utilizarea externă, infuzia se prepară din 3-4 linguri de flori la 1/2 litru de apă.
 • Pentru băi, în amestec cu alte plante, poate fi utilizată întreaga parte aeriană a plantei. În leziunile vasculare acute sau cronice se recomandă băi locale cu 50-60 g flori de muşeţel, puse într-un săculeţ de tifon, peste care se toarnă 4-5 l apă în clocot. Apoi, se lasă amestecul pentru extracţie prin infuzare într-un vas acoperit timp de 15 minute.
 • În gingivite şi stomatite dă rezultate infuzia concentrată de flori de muşeţel, 3 linguri la o cană de apă. Infuzia călduţă (la cca 40˚C) se ţine în gură timp de câteva minute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
horoscop png
image
image
image
image
image
image
Premierul Marcel Ciolacu sedinta de guvern portret 3 august 2023 FOTO Inquam Photos Octav Ganea (5) jpg
Cele mai frumoase staţiuni din Spania: plaja Cala D'Hort din Ibiza jpeg
cirese pixabay jpg
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net